Op het Marineterrein is sinds de zomer van 2020 een experiment gaande met camera’s en schermen die de drukte in kaart brengen: de druktemeter.
Met het Shuttercam-project wordt hier een verdieping in aangebracht. Dit project onderzoekt hoe afschermkappen – shutters – die over de camera’s geplaatst zijn, kunnen bijdragen aan nieuwe, ‘verantwoorde’ manieren van cameratoezicht in de stad.
Wat registreren de camera’s in de stad?
Aan de basis van dit project ligt de notie dat het voor bewoners niet altijd duidelijk is of en wanneer een camera iets registreert. Daarnaast wordt aan de kaak gesteld of het nodig is dat veiligheidscamera’s continu aan staan.
De Shuttercams brengen op drie plaatsen op het Marineterrein de drukte in kaart. In plaats van constant te monitoren, werken de camera’s alleen tijdens piekuren en is dankzij de shutter duidelijk te zien wanneer een camera aan of uit staat.
Privacy staat voorop
Net als bij het experiment met de druktemeter staat de privacy van bezoekers van het Marineterrein bij het Shuttercam-project voorop. Met behulp van een computeralgoritme wordt enkel het aantal bezoekers geteld.
Bezoekers komen geanonimiseerd in beeld. Videobeelden worden – via een beveiligde end-to-endencryptieverbinding – lokaal en automatisch verwerkt tot data en daarna gewist. Aan het verwerken van de beelden tot data komen dus geen mensenogen te pas.