Wanneer wordt druk te druk?

Experimenten
IMG_3967
drukte-Voorwerf
Voorwerf

De druktemeter: Bezoekers tellen tijdens de warme zomer

Marineterrein Amsterdam wordt in de zomer steeds vaker bezocht. Maar op welk moment is druk té druk? Om het terrein leefbaar te houden, zeker in coronatijd, wordt er deze zomer getest met camera’s en bezoekersschermen die de drukte in kaart brengen: de druktemeter.

Als we het niet kunnen meten, hoe kunnen we het dan verbeteren? Die vraag is het startpunt voor een test met camera’s en bezoekersschermen die informatie geven over de drukte en waterkwaliteit op Marineterrein Amsterdam.

Gekoppeld aan een algoritme

De camera’s zijn gekoppeld aan een computeralgoritme dat bezoekers van het Marineterrein kan tellen. Met de data die dit oplevert is het mogelijk om de kwaliteit van de openbare ruimte op verschillende plekken te verbeteren. Want wanneer wordt druk te druk? Is er een moment waarop bezoekers zich niet meer veilig en goed over de Voorwerf kunnen bewegen? En wat doen bezoekers thuis en bij de entree met informatie over actuele drukte op het terrein? 

Bij deze test wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken, bedoeld om de informatievoorziening voor bezoekers te verbeteren en tegelijkertijd de privacy van bezoekers te waarborgen. De drukteradar op het Marineterrein gaat hand in hand met de verdere, toekomstbestendige ontwikkeling van het terrein.

Feiten

  • 6 camera’s bepalen de drukte op het terrein met behulp van een computeralgoritme. Dit zelflerende algoritme telt automatisch het totaal aantal en dichtheid van bezoekers op 6 plekken op het terrein: bij de entrees, op de Voorwerf, Binnenhaven en de fitnesstuin.

  • Bezoekers worden onherkenbaar gemaakt vóórdat het algoritme de analyse van de videobeelden start. Deze functionaliteit is door de gemeente Amsterdam ontwikkeld en de broncode hiervoor komt vrij beschikbaar.

  • Videobeelden worden – via een beveiligde end-to-end encryptieverbinding – lokaal verwerkt tot data en daarna gewist.

  • Persoonsgegevens worden op een zorgvuldige en veilige manier verwerkt – volgens de geldende wet- en regelgeving (AVG) en leidraad voor transparantie (TADA). Bij dit project hoort een specifieke privacyverklaring en zijn de locaties en functies van de camera’s opgenomen in het cameraregister van de gemeente Amsterdam.

  • Via bezoekersschermen en op de website/mobiele app van Marineterrein Amsterdam worden bezoekers geïnformeerd over waar het op dat moment druk is op het terrein en waar niet.

De eerste in zijn soort

Dit experiment moet helpen bij het in kaart brengen van drukte en leefbaarheid op het Marineterrein. Ook wordt onderzocht of bezoekers hun gedrag aanpassen en drukte vermijden, anderhalve meter afstand houden en vragen stellen over hun privacy. Met de uitkomsten van deze test kunnen dergelijke experimenten in de toekomst op grotere schaal in de stad worden ingezet. De druktemeter op Marineterrein Amsterdam is een van de eerste in zijn soort om drukte te meten en voor iedereen inzichtelijk te maken.

Externe partners

Meer over De druktemeter

  1. Hoe gaan privacy en cameratoezicht samen?

    Cameratoezicht kan bijdragen aan een leefbare stad door bijvoorbeeld drukte of verkeersbewegingen te meten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de privacy van bewoners gewaarborgd is en niemand zich bespied voelt. Het Shuttercam-project op Marineterrein...

    experimenten
  2. Datasafari op het Marineterrein

    Tijdens de datasafari legt Tom van Arman uit welke data er op het Marineterrein verzameld worden, en waarom.

    Nieuws