Nieuw groen op oude parkeerplaatsen

Experimenten
003B

ParkxPark: Wat is er mogelijk met de vrijgekomen ruimte van parkeerplekken?

Amsterdam wil groen, voetgangers en recreatie meer ruimte geven. Daarom zullen er de komende jaren tot wel 10.000 parkeerplekken in de stad verdwijnen. En dat biedt kansen. Want wat gaan we met die ruimte doen? En hoe?

Om te leren wat mogelijk is met deze vrijgekomen ruimte, zijn op het Marineterrein de eerste twintig parkeerplekken opgedoekt en teruggegeven aan de stad.

Goed en groen idee

Iedereen met een goed én groen idee waarmee oude parkeervakken tot waardevolle, duurzame plekken getransformeerd kunnen worden, mocht dit aandragen. Een jury beoordeelde welke inzendingen het meest zouden gaan bijdragen aan de onderzoeksvraag én de missie van het Marineterrein.

Een mix van beheerders en experimenten

Eind maart zijn er tien winnaars geselecteerd, ieder met een eigen visie. Deze mix van kunstenaars, buurtbewoners, bedrijven en onderwijsinstellingen, mogen nu minimaal een jaar lang aan de slag met hun groene experiment op het Marineterrein.

  • Parkxpark nieuw 2

    Kom een kijkje nemen

    De parkeervakken van ParkxPark liggen recht tegenover gebouw 003, vlakbij de hoofdingang en de kleine poort. De experimenten zijn iedere dag vrij toegankelijk.

Bekijk hier 'Verhalen van het Marineterrein' over ParkxPark

Tien experimenten

  • Kavel 1: Green car
    AMS Institute, Bibi Bliekendaal, Open Embassy en Zuza Kurzawa planten een levend standbeeld van een auto waarin je elkaar straks kunt ontmoeten.

  • Kavel 2: Insectenoase
    Roc-student Kamiel van Ophem en fotograaf van Beestjes in de Buurt maakt hier samen met de Jongeren in de Natuur (JNM) een oase voor insecten.

  • Kavel 3: de Heg
    Naomi Jansen, een kunstenaar en kunstdocent uit de buurt, heeft een heg geplant als plek om verhalen te delen. Via een kleine, bijna geheime ingang kun je de Heg betreden. Met een programma voor en door de buurt zal Naomi de heg deze zomer tot leven brengen.

    Volg de Heg op Instagram.

  • Kavel 4: The Linen Project
    The Linen Project onderzoekt kleinschalige vlasteelt en linnenproductie, en wil consumenten bewust maken van de impact van de mode-industrie.

    Hier groeit nu 25m2 vlas, waarvan uiteindelijk linnen zal worden gemaakt.

  • Kavel 5: Tegeltapijt
    Tegeltapijt symboliseert de ambitie van de gemeente om parkeerplekken te vergroenen door het tegeltapijt van deze voormalige parkeerplek letterlijk op te rollen. Het spreekt tot de verbeelding, maakt vrolijk en laat direct zien wat de bedoeling is voor de rest van de stad.

  • Kavel 6: Marineterreins Beauty’s
    Max Daalhuizen van BOOM Landscape heeft de toplaag afgegraven en is nu op zoek naar de Marineterrein Beauty’s. De verschillende bodemlagen zitten vol met zaden die opnieuw het zonlicht zien. De beauty’s die opkomen krijgen een naambordje met hun eigenschappen.

  • Kavel 7: Bouwen op regenwater
    Rainup bouwt ‘op’ regenwater. Rainup toont een regenwaterbergende vloer. Een app laat zien hoeveel regenwater er in het systeem zit, zodat bezoekers leren dat schoon regenwater weggooien verleden tijd is en zij dit kunnen hergebruiken voor een gezonde leefomgeving.

    Lees hier meer over RainUp.

  • Kavel 8: Kruidentuin
    De kruidentuin is aangelegd op de regenwaterbergende vloer van Rainup en wordt beheerd door het Greenteam van Het Scheepvaartmuseum. Chef-kok Ralph Dahlhaus en zijn team gebruiken deze kruiden om mee te experimenteren bij het creëren van nieuwe gerechten voor de museumkeuken.

  • Kavel 9: Verftuin
    Voor het project Local Color onderzoekt TextileLab Amsterdam, onderdeel van Waag Futurelab, hoe de stad kan bijdragen aan een lokale, kleinschalige, circulaire productie van natuurlijke verfstoffen. In twee parkeervakken groeien planten die ingezet kunnen worden om textiel mee te kleuren.

    Volg TextileLab op Instagram.

  • Kavel 11: Babel
    Een tuin die lijkt op de toren van Babel, ontworpen door verschillende buurtbewoners. Het resultaat is een spiraalvormige structuur die de hoogte ingaat via een wilgenconstructie waarbinnen een vogelparadijsje is geplaatst.

Partners

Meer over ParkxPark

  1. ParkxPark experimenten van start

    De komende jaren verdwijnen er 10.000 parkeerplekken in de stad. En dat biedt kansen. Door nu te experimenteren met groene, nieuwe bestemmingen voor oude parkeerplekken en verschillende vormen van beheer leren we snel wat werkt en wat niet.

    Nieuws