Een schuilplek voor onderwaterleven

Experimenten
DSC08164-edit
Onderwater koraal in Amsterdam
Binnenhaven

Reefsystems: Wat vind je allemaal zo onder water

Het stimuleren van biodiversiteit is van groot belang voor het verbeteren van waterkwaliteit en het herstellen van ecosystemen. ReefSystems experimenteert met kunstmatige riffen waarin verschillende soorten van onderwaterleven voedsel en een schuilplek vinden. Een van de testlocaties is de Binnenhaven van Marineterrein Amsterdam.

Kunstmatige riffen voor meer biodiversiteit

Op plekken met weinig biodiversiteit komen het ecosysteem en de waterkwaliteit in het geding. Het Modular Sealife System (MOSES) van ReefSystems biedt onderwaterdieren een veilige haven voor voedsel, onderdak en een plek om zich voort te planten.

Een duwtje in de rug voor biodiversiteit

MOSES is een modulair bouwsysteem dat na plaatsing op plekken waar de biodiversiteit een duwtje in de rug nodig heeft een kunstmatig, natuurvriendelijk rif vormt. Aan de ruwe buitenkant van de modules kunnen schelpdieren en planten zich heel makkelijk hechten, terwijl de gladde binnenkant ervoor zorgt dat de modules niet dichtgroeien. De planten aan de buitenkant dienen als voedsel voor vissen die binnen in het rif kunnen schuilen en paren.

Veilige plek voor kleinere vissen

De in de Binnenhaven geplaatste modules hebben verschillende openingsmaten, waardoor er microhabitats ontstaan. Zo biedt MOSES ook voor kleinere vissen en onderwaterdieren een veilig heenkomen waar bijvoorbeeld grotere roofvissen niet bij kunnen. Hierdoor kan één MOSES-installatie aan een grote diversiteit van soorten onderdak en voedsel bieden. De mosselen die zich aan het rif hechten zuiveren bovendien het water waardoor de kwaliteit ervan verbetert.

Feiten van onderwater leven

  • Modulair kunstmatig rif in de Binnenhaven van Marineterrein Amsterdam bestaande uit 30 modules

  • MOSES is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR)

  • De Marine Animal Ecology Group van de WUR voert het monitoringonderzoek uit

  • Duurzaam productieproces met 50% minder CO2-uitstoot dan traditionele methodes

  • 10-30 modules kunnen onder water in elkaar worden gezet,  grotere constructies worden in het water getakeld.

  • Meer biodiversiteit zorgt voor verbeterde waterkwaliteit en herstel van het ecosysteem.

In en rondom het Noordzeekanaal worden 150-200 modules geplaatst, waarvan 30 op het Marineterrein. 

Met de resultaten van het experiment wil ReefSystems aantonen dat MOSES een positieve bijdrage kan leveren aan het stimuleren van biodiversiteit, waarna het project op grotere schaal wereldwijd een vervolg kan krijgen. 

Op de volgende plekken MOSES-structuren geïnstalleerd:

  • Marineterrein Amsterdam

  • Kleine Strand, IJmuiden

  • Prodock, Amsterdam

  • De Ceuvel, Amsterdam

  • Viskringloop, Wieringermeer

Externe partners

Meer over Reefsystems

  1. Een schuilplek voor onderwaterleven

    Het stimuleren van biodiversiteit is van groot belang voor het verbeteren van waterkwaliteit en het herstellen van ecosystemen. ReefSystems experimenteert met kunstmatige riffen waarin verschillende soorten van onderwaterleven voedsel en een schuilplek...

    experimenten
  2. Meet-up waterkwaliteit: verbeteren meetmethoden

    Tijdens Wereldwaterdag organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methoden voor het meten van waterkwaliteit; belangrijk voor alle steden met open water.

    Agenda