Presentatie cultuurhistorische verkenning Marineterrein

Nieuws
31.01.18 MT presentatie rapport

Sinds de aanleg van de IJ-tunnel werd het Marineterrein vrijwel helemaal nieuw ontworpen. Hoe kijken we nu tegen die relatief nieuwe bebouwing aan? Cultuurhistorica Hester Aardse geeft op 31 januari een presentatie.

Sinds de aanleg van de IJ-tunnel (1958-1962) werd het Marineterrein vrijwel helemaal nieuw ontworpen. Hoe kijken we nu tegen die relatief nieuwe situatie en bebouwing aan?

Het kenmerkende, langgerekte Poortgebouw langs de Kattenburgerstraat dateert uit 1655 en werd getekend door de beroemde architect Daniël Stalpaert. Er is geen twijfel over mogelijk: dit rijksmonument moet blijven staan. Maar wie onder de historische poort door loopt, stuit daar op een hele serie gebouwen die dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Deze gebouwen vallen, zacht gezegd, niet bij iedereen in de smaak. Toch zijn deze gebouwen, waaronder werkplaatsen, sporthallen opleidings- en verblijfsgebouwen plus een congrescentrum, allemaal onder architectuur gebouwd. En ook de buitenruimte is met de nodige zorg ingericht.

Kwaliteiten bestaande bebouwing in kaart gebracht

Architectuurhistorica Hester Aardse onderzocht de ontwikkelingsfases van het Marineterrein en kwam tot de conclusie dat de gebouwen uit de jaren 60 van de vorige eeuw interessanter zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Op 31 januari 2018 presenteert zij haar bevindingen voor publiek. Stedenbouwkundige Veronika Meijer  is uitgenodigd om toe te lichten op welke manier het onderzoek van Hester Aardse effect heeft op de toekomstplannen voor het Marineterrein. Na afloop is er ruimte voor het stellen van vragen.

  • Woensdag 31 januari, van 19.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur
  • Een presentatie voor de buurtbewoners, de community van het Marineterrein en de instellingen rond het Oosterdok met aansluitend een vragenronde.
  • Speciale gasten: Hester Aardse (historicus, Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam) en Veronika Meijer (stedenbouwkundige, Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam).
  • Locatie: Commandantswoning (gebouw 001), Marineterrein Amsterdam
  • Aanmelden via info@marineterrein.nl o.v.v. Presentatie: Erfgoed op het Marineterrein