Nieuw op het Marineterrein: statiegeldbakken

Nieuws
2024-02-22_S 9

Doneer je lege blikjes in de gele bakken op het terrein en help mee aan betere recycling.

Kunstenaars Pablo Cantatore en Antonius Janssen hebben een bak ontworpen waar je gemakkelijk blikjes en plastic flesjes uit kunt halen voor statiegeld. De kunstenaars hebben hun ontwerp de Statiegeldbak gedoopt.

Afgelopen oktober werden de eerste bakken geplaatst in de stad, en inmiddels zijn ze op meerdere plekken te vinden, ook op het Marineterrein. De bakken moeten een oplossing zijn voor de gescheurde afvalzakken en opengebroken prullenbakken die het gevolg zijn van de invoering van 15 cent statiegeld op blik eerder dit jaar.

Het kunstenaarsduo Cantatore en Janssen, dat samen het bedrijf Art For Impact runt, bedacht de bak aan de keukentafel en ging een partnerschap aan met Statiegeld Nederland. Negen maanden lang werkten ze aan de gele, stalen bak waar flesjes door een rozet aan de bovenkant naar binnen kunnen worden gegooid. De inhoud van de bak kan er via een lade aan de onderkant gemakkelijk weer uit worden gehaald. Op die manier hoeft niemand een vuilnisbak door te spitten op zoek naar blikjes of flesjes. De bak heeft gaten, zodat hij zichzelf schoon spoelt met regenwater.