Naschools experimenteren met YIP

Nieuws
YIP-workshop-Mad-Science-2-scaled

YIP is het naschoolse programma op het Marineterrein voor nieuwsgierige kids die nieuwe dingen willen leren en hun talenten willen ontdekken. Tijdens deze editie van YIP met de Mad Scientists inspireerden ze de jonge deelnemers met leuke experimenten en toffe activiteiten.

Wie binnenkomt in de YIP ruimte loopt tegen een muur van geluid op. Rammelende schroeven en stuiterende pingpongballen gaan gepaard met heel veel gelach. Speelgoedauto’s racen van een schans af en komen meters verder pas weer tot stilstand. Met een blok hout, een lepel en een hoop fantasie wordt een katapult in elkaar gezet.

Nieuwe dingen ontdekken

Aan een van de tafels doen Hannah en Timur (allebei 9 jaar oud) een wedstrijdje wie in een paar minuten tijd de meeste schroeven in een blok hout kan draaien. ‘Ik weet niet wie er aan het winnen is’, zegt Hannah, terwijl ze een snelle blik op Timurs blok werpt. ‘Oké, ik denk ik.’ Hannah is aangemeld door haar moeder, vertelt ze. ‘Want mama weet dat ik van wetenschap houd. Ik vind het heel leuk om nieuwe dingen te ontdekken en hier leer ik dingen die ik op school niet leer. Vorige week leerden we wat er met je longen gebeurt als je in de ruimte bent.’

Uitvinder
Ook Timur heeft zich aangemeld omdat hij van wetenschap en techniek houdt. ‘Ik wil later uitvinder worden’, zegt hij terwijl hij driftig een schroef in zijn houtblok blijft draaien. ‘Ik leer hier allemaal nieuwe dingen die ik later misschien wel kan gebruiken. Eigenlijk vind ik ook alles even leuk wat we hier leren.’ En wat vertelt hij straks dan als eerste aan zijn ouders als hij thuiskomt? ‘Niks. Ik hou niet zo van vertellen, ik hou meer van dingen doen.’

Spelenderwijs
En dus zit Timur goed op z’n plek bij YIP. Want daar draait het allemaal om: spelenderwijs dingen leren, doen en ontdekken. Het Marineterrein zit vol met organisaties die zich bezighouden met digitalisering, innovatie en technologie. Samen met deze organisaties wordt YIP georganiseerd en krijgen de deelnemers dus een ‘kijkje in de keuken’ bij de community van het Marineterrein.

Blijven leren
Soms zelfs letterlijk, want Kanteen25 leerde in een vorige editie kids koken en liet hen meelopen in een echt hotel. Bij de handige jongens van La Bolleur maakten deelnemers van plastic flessen echte raketten en bij TV Academy leerden ze een eigen film te maken. Maar ook buurtbewoners helpen mee met YIP en leren de kids bijvoorbeeld in het Repair Café oude spullen een nieuw leven te geven. Zo helpt iedereen mee de waarde van altijd blijven leren te ontdekken.

YIP gaat in 2023 verder onder de naam Doelab. In het voorjaar start er weer een nieuwe reeks workshops voor kinderen uit de buurt. Wil je op de hoogte blijven of meedoen aan een volgende serie workshops? Meld je dan hier aan.

Wil je ook iets testen op het Marineterrein?

Op het Marineterrein worden innovatieve oplossingen voor stedelijke uitdagingen bedacht, getest en toegepast. Heb jij een plek in de stad nodig om een idee of product te testen? Meld dan je experiment aan.

Summer-Camp-2019
Meld je experiment aan