Marineterrein peukenvrij

Nieuws
IMG_7230 (2)

Op weg naar een schoon en peukenvrij Marineterrein

Dit jaar gaan we op het Marineterrein de strijd aan met los slingerende peuken. In samenwerking met Peukenzee gaan we voor een sigarettenfiltervrij terrein en een schone Voorwerf. 

Het is een doorn in het oog van velen die de ochtend na een drukke zomerse dag een rondje over het Marineterrein lopen: de groene Voorwerf bezaaid met in het gras uitgedrukte sigarettenpeuken. Het is niet alleen vies, maar ook slecht voor het milieu want het is een bron van microplastic. Tijd om dat aan te pakken dus. 

Peukenpalen …
Deze week plaatste Peukenzee acht zogeheten peukenpalen, zes op de Voorwerf en twee aan de overkant van de Binnenhaven. Er is dus altijd een peukenpaal dichtbij om je sigaret in uit te maken. Teksten op de palen zorgen voor bewustwording bij rokers. Als de peukenpalen vol zijn worden ze geleegd in een retourbox. De inhoud hiervan wordt ‘schoongemaakt’ door Peukenzee zodat het gerecycled kan worden. 

Een van de peukenpalen op de Voorwerf

… en zakasbakken
Daarnaast worden er op warme dagen zakasbakken uitgedeeld. Deze buisjes van gerecycled plastic maken het nog makkelijker om je filter netjes op te ruimen. Een volle asbak kan uiteraard geleegd worden in een peukenpaal. 

De op warme dagen gratis verkrijgbare zakasbakken

Opschoonacties
En om het echt goed aan te pakken houdt Peukenzee gedurende de zomer drie opschoonacties. Een team van zelfbenoemde peukenmeiden en -jongens struint tijdens deze acties het Marineterrein af om alle filters van de grond te rapen. 

De samenwerking met Peukenzee is onderdeel van een breder initiatief om zwerfafval op het Marineterrein aan te pakken. De komende zomer zullen er op het Marineterrein allerlei experimenten plaatsvinden gericht op bewustwording van de zwerfafvalproblematiek in de stad en het oplossen ervan.