Seizoen 2 van de podcast Ziel van het Marineterrein is nu te beluisteren op Spotify. Waar we in seizoen 1 de bodem in doken op zoek naar archeologische vondsten, ontrafelen we nu de verhalen achter de gebouwen op het Marineterrein.
Op de plek waar ooit schepen werden gebouwd wordt nu gewerkt aan de toekomst van de stad. Op deze fascinerende plek, eeuwenlang verboden terrein voor burgers, liggen de verhalen voor het oprapen. In dit seizoen maakt presentator Andrea van Pol – steeds met een andere gast – een tocht langs de interessantste gebouwen op het terrein. Steeds vraagt ze zich af: wat is de ziel van het Marineterrein?
Luister vanuit je luie stoel of, nog leuker, al wandelend over het terrein naar bijzondere verhalen van experts. Van de schietbaan, het meest onooglijke gebouwtje dat gesloopt had moeten worden, tot en met het rijksmonumentale poortgebouw dat nooit gesloopt mag worden. We bezoeken het depot van Het Scheepvaartmuseum – een titanium gevaarte dat oprijst achter de muur – en we bekijken de typische jaren 60-architectuur.
Benieuwd? Luister nu op Spotify!
Alle afleveringen op een rijtje:
- Aflevering 1: Het poortgebouw is het enige rijksmonument op het terrein, gebouwd in 1755 door Daniël Stalpaert. Naast het poortgebouw staat de deels monumentale muur. Samen met Job Roos, architect van de transformatie van de Van Gendthallen (iets verderop op het eiland Oostenburg) lopen we door de Kattenburgerstraat, langs de muur en de straatzijde van het poortgebouw.
- Aflevering 2: We gaan op pad met ontwerper/kunstenaar Sjoerd ter Borg, die in zijn werk speurt naar de verborgen verhalen van de stad. Sjoerd was in 2014, vlak voor het openen van de poort, een van de eerste burgers die toegang kreeg tot de kazerne. Samen met hem ontrafelen we de verhalen van de voormalige Verbindingsschool, de plek waar jonge rekruten werden gedrild in morsetaal, telegrafie en coderen.
- Aflevering 3: De ‘gebouwen op pootjes’ worden gezien als de meest esthetische van het Marineterrein. Eind jaren 60 zijn ze ontworpen volgens de vijf principes van de nieuwe architectuur van Le Corbusier, om ruimte te geven aan de Technische Opleidingen van de Koninklijke Marineterrein. In 2016 is de E-vleugel volledig gerenoveerd onder architectuur van Peter van Assche van Bureau SLA. In deze aflevering vertelt Peter wat er zo interessant is aan het gebouw én wat hij eraan heeft toegevoegd.
- Aflevering 4: We maken kennis met Boj van den Berg, een ‘pionierend planoloog’ en projectleider bij Bureau Marineterrein. Met Boj wandelen we naar de kop van het Marineterrein, waar de voormalige schietbaan te vinden is; voor sommigen een onooglijk gebouwtje dat al gesloopt had moeten worden, voor anderen een vrijplaats voor creatieve experimenten. Nu wordt de Schietbaan gebruikt voor experimenten op het snijvlak van van kunst, technologie en wetenschap.
- Aflevering 5: Hester Aardse is te gast, cultuurhistoricus bij de gemeente Amsterdam. Hester maakte een studie van de huidige bebouwing van het Marineterrein en de typerende jaren 60-architectuur. Pension Homeland, het voormalige officierenverblijf, is daarvan het meest aansprekende voorbeeld, want ook van binnen ademt dit gebouw tot in de laatste details de sfeer van de jaren 60.
- Aflevering 6: We bezoeken het depot van het Scheepvaartmuseum, een titanium gevaarte dat oprijst achter de muur van het Marineterrein. Talloze schatten uit de maritieme geschiedenis liggen er veilig opgeborgen. Samen met de ontwerper, Liesbeth van der Pol van Dok architecten, bezoeken we dit spectaculaire gebouw. De gebruikte materialen en installaties zijn van een ongekend hoge kwaliteit, bedoeld om vele generaties mee te gaan. Maar wat als het in de toekomst geen depot kan blijven?