Kanon boven water

Nieuws
MAT-1024_15_kanon1

Onlangs werd een 19e-eeuws kanon opgevist uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar wat doet het nu op het Marineterrein Amsterdam? Kom erachter tijdens de Archeologiedagen op 17 en 18 oktober.

Onlangs werd een 19e-eeuws kanon opgevist uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar wat doet het nu op het Marineterrein Amsterdam? Kom erachter tijdens de Archeologiedagen op 16, 17 en 18 oktober.

Afgelopen zomer werd bij het slopen van een steiger in het Amsterdam-Rijnkanaal een 19e-eeuws kanon gevonden. Het kanon is een flinke jongen van 3,25 meter en weegt ongeveer drie ton. Monumenten en Archeologie van gemeente Amsterdam ging op onderzoek uit en kwam erachter dat het kanon waarschijnlijk afkomstig is van een fabriek uit Luik, waar het begin 19e eeuw is besteld door de Marine om te dienen als scheepsgeschut. Het kanon heeft daarna een tweede leven gekregen bij de kustverdediging langs de Zuiderzee. Uiteindelijk is het kanon geëindigd als meerpaal langs de oever van het kanaal; precies op de plek waar het onlangs is gevonden.

Het kanon wordt binnenkort naar de plek gebracht waar het mogelijk ooit aan boord van een oorlogsschip is gehesen: het Marineterrein. Tijdens de Archeologiedagen kun je deze spannende archeologische vondst bekijken. Je kan ook onder begeleiding van echte stadsarcheologen een handje meehelpen in de Archeologiewerkplaats. Ook kun je in de Wittenburgerzaal een film bekijken over archeologische onderzoek op verschillende locaties in Amsterdam.

Acheologiedagen

De Archeologiedagen, een nieuw, landelijk initiatief, vinden plaats in verschillende steden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht van 16 tot en met 18 oktober.

De Voorwerf van het Marineterrein kun je bezoeken op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam. Op vrijdag 16 oktober om 15:30 uur wordt het kanon onthuld. Alle onderdelen van het programma zijn gratis.

Meer weten? Kijk op www.archeologiedagen.nl.

In Amsterdam doen ook het Allard Pierson Museum en het Verzetsmuseum mee met de Archeologiedagen.