Filmacademie start VRAcademy

Nieuws
16237219524_9e7506e567_o

De VRAcademy stimuleert innovatie en kruisbestuiving tussen educatieve instellingen en het bedrijfsleven.

Op donderdag 28 september vond de officiële start plaats van de VRAcademy. Het doel van deze hub is het stimuleren van innovatie en kruisbestuiving tussen educatieve instellingen en het bedrijfsleven. De VRAcademy is een initiatief van de afdeling Immersive Media (IMVFX) van de Nederlandse Filmacademie. De VRAcademy is gevestigd op Marineterrein Amsterdam als onderdeel van VRBASE.

De launch vond plaats tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht als onderdeel van het tweedaags programma NFF Interactive over Interactive en Immersive Media.

Nieuwste technieken

Het doel van de VRAcademy is in eerste instantie om studenten kennis te laten maken met de nieuwste technieken, zoals VR, AR en Mixed Reality, door middel van samenwerking. Ze ontwikkelen concepten buiten de gevestigde structuren en onderzoeken daardoor wat die nieuwe technieken binnen hun eigen vakgebied voor ze kunnen betekenen. Juist die crossovers met andere academies zijn van belang.

Projecten

Een van de twee projecten van de VRAcademy is het project van tweedejaars student Regie documentaire Roshan Nejal. Hij werkt aan een VR-documentairedrieluik over intolerantie. Tijdens de launch presenteerden ook Robin Noorda en Jilt van Moorst (docent IMVFX) het Sonotrope-project.

VRBase

De VRAcademy is onderdeel van VRBase. Deze incubator richt zich op het ondersteunen van start-ups en freelancers op het gebied van VR en AR (virtual en augmented reality). De community die hier, ook letterlijk, ontstaat biedt mogelijkheden voor groei, uitwisseling en ontwikkeling.

Vliegwiel

Het gericht zoeken naar samenwerking met de omringende VR-start-ups dient zo als vliegwiel voor de Nederlandse VR-industrie. De kennisuitwisseling tussen studenten, docenten/coaches en de samenwerkende VR-bedrijven wordt op die manier naar een hogere inhoudelijke en technische kwaliteit getild.

Interdisciplinariteit

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) stimuleert en ondersteunt projecten waarbij interdisciplinariteit onderzocht en ontwikkeld wordt. Naast de Nederlandse Filmacademie, die in dit project een voortrekkersrol speelt, zijn ook de andere academies van de AHK hierbij betrokken.

Marineterrein Amsterdam

VRBase en de VRAcademy zijn gevestigd op het Marineterrein in Amsterdam. De gemeente Amsterdam richt dit terrein opnieuw. Het wordt een stadskwartier waar open innovatie mogelijk is, met toegankelijke en flexibele werk- en ontmoetingsruimten, bijzondere woonvormen, sport, recreatie en groen. Een toonaangevende, internationale gemeenschap van vernieuwers, wetenschappers en bedrijven krijgt hier de mogelijkheid om samen te werken.