Dit was Marineterrein LIVE! 2020

Nieuws
LIVINGLAB-099

Hét jaarlijkse evenement van Marineterrein Amsterdam met inspirerende talks, live experimenten en het laatste nieuws.

Op 30 januari vond bij Kanteen25 in gebouw 025 Marineterrein LIVE! plaats, hét jaarlijkse evenement van Marineterrein Amsterdam. Tijdens een avond vol inspirerende talks, presentaties en live experimenten werden de aanwezigen bijgepraat over de recente ontwikkelingen op het terrein en wat er in de nabije toekomst op het programma staat. 

De avond, gemodereerd door Farid Tabarki van Studio Zeitgeist, werd officieel geopend door wethouder van Financiën en Economische Zaken Victor Everhardt, die ook het Marineterrein in zijn portefeuille heeft. Hij benadrukte het belang van living labs voor de stad en ziet hierin voor het Marineterrein een belangrijke rol weggelegd.

Stad van de toekomst
Vervolgens besprak Farid met wisselende gasten op het podium drie stedelijke vraagstukken en natuurlijk de mogelijke oplossingen. Drie experts gingen in op de vraag hoe we van alle grachten openbaar zwemwater kunnen maken en welke technologieën daarvoor nodig zijn. Zo wordt er door Sensemakers in de Binnenhaven van het Marineterrein al getest met slimme sensoren die de waterkwaliteit meten.  

Een andere, grote stedelijke uitdaging: hoe maken we de stad filevrij? Het Marineterrein wordt op termijn geheel autovrij maar er lopen al experimenten om het verkeer terug te dringen. De elektrische karren van Foodlogica rijden sinds enige tijd over het terrein en maken verkeersbewegingen van vervuilende bezorgbusjes overbodig.  

De vraag hoe we buurten leefbaarder maken kwam als derde uitdaging aan bod. In het bijzonder het belang van data stond hier centraal en hoe we data kunnen gebruiken voor een betere leefomgeving. Op het Marineterrein zet Open State Foundation zich hiervoor in, onder meer door het toegankelijk maken van data over stemlokalen en ‘huishoudboekjes’ van lokale overheden.

Zelf testen
Op een avond die in het teken staat van testen mochten ook live experimenten niet ontbreken. De aanwezigen konden bij communityleden Codam, NEMO de Studio, Digital Society School en IJsfontein zelf aan het testen slaan. De avond werd afgesloten door de directeur van Bureau Marineterrein Liesbeth Jansen, die het nieuwe Marineterrein Magazine presenteerde.