Bouwen aan duurzaam brouwen

Nieuws
KIND5131_bart002

Bart Maes is de man achter brouwerij Homeland op het Marineterrein. Maar voordat Bart zich op bier stortte, begon hij Airworks, een bedrijf dat opblaasbare decors maakt.

Met een gezonde portie branie, een innovatieve aanpak en groot denken ging zijn werk de hele wereld over. Airworks maakte opblaasdecors voor de Olympische Spelen, de UEFA, Lady Gaga, The Rolling Stones, Lowlands en nog veel meer.

“Ik kan jouw gezicht maken van 35 meter hoog. Een opblaasbaar object wat gewoon helemaal perfect jouw gezicht is,” vertelt Maes enthousiast.

Maar achter die innovatieve insteek lag een hele andere gedachte.

“Airworks is geboren vanuit duurzaamheid. Vroeger waren decors van staal en hout. Hartstikke veel werk om op te bouwen, af te breken en te vervoeren. Ik dacht dat dat beter kon en door onze ideeën ging dat qua omvang van 80 containers naar een halve. En als de tournee klaar was, gooiden ze die decors van hout en staal weg, want zoiets  neemt veel ruimte in beslag. Dat is echt zo zonde. Die opblaasbare decors kunnen makkelijk worden bewaard”.

Brouwersfamilie

In 2017 werd Maes gevraagd directeur te worden bij Brouwerij Homeland op het Marineterrein. 

“Brouwerij? Hoezo, ik een brouwerij? Ja, je vader was toch brouwer, zei m’n zwager. En dat was helemaal waar.”

Barts vader en ooms runden generaties lang brouwerij Maes Bier in Limburg. Op zijn 15de werd de brouwerij verkocht.

“Toen ik eenmaal thuis zat begon die vraag dus een eigen leven te leiden in mijn hoofd. Bier is me met de paplepel ingegoten. En opeens had ik er echt enorm zin in. Maar er moest wel wat veranderen, want er moest iedere dag geld bij.”

Win-win

In 2018 begon Bart aan de transformatie van de brouwerij en een jaar later verhuisde de brouwerij van Pension Homeland naar een grotere locatie op het Marineterrein. Duurzaamheid stond daarbij centraal. Er werd een gebruikte brouwerij overgekocht, geïnstalleerd en in gebruik genomen. 

“Hoe kunnen we het zo duurzaam mogelijk maken? Dat zit altijd in mijn hoofd, Ik ben ervan overtuigd dat wanneer duurzaamheid je drijfveer is, dat dat niet per se geld hoeft te kosten. Het kan zelfs veel geld opleveren.”

Minder water

Bij iedere stap is nagedacht over duurzaamheid. Een van de meest opvallende innovaties in de brouwerij is het Meura Mash Filter. Dit filter zorgt voor 30% minder moutgebruik en haalt meer enzymen en zetmeel uit het graan. Homeland is één van vier brouwerijen in Nederland met zo’n filter, want het is een hele grote investering. 

“Het is een soort espressoapparaat voor bier. Je verspeelt veel minder water, want je laat veel minder water weglopen. Maar het is heel duur. De helft van wat er is geïnvesteerd in de brouwerij, ging naar dit apparaat.”

Wat er overblijft, gaat als veevoer naar een biologische boerderij in de buurt. 

Metalen fust, een must

Veel kleine brouwerijen kiezen voor plastic fusten vanwege de lagere investeringskosten, Maes besloot toch te investeren in metalen fusten. Metalen fusten kunnen honderden keren worden hergebruikt. Dat levert minder afval op en betaalt zich uiteindelijk financieel en kwalitatief terug. Maar ze zijn wel duurder én er moest een fustreinigingsinstallatie komen van €50.000,-.

“Wij deden een keer een festival. Toen had ik een container gehuurd voor het afval. Zat helemaal vol met plastic fusten. Alleen van dat festival. Die werden allemaal weggegooid. Daarom hebben we meteen deze keuze gemaakt.”

Daarnaast kiest de brouwerij bewust voor recyclebare blikjes in plaats van hervulbare flessen. Het waterverbruik voor het schoonmaken van flessen is te groot, volgens Bart.

Bioplastic uit bier

In samenwerking met het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) werkt de brouwerij aan een project om bioplastics te maken van hun afvalproducten.

 “We zijn nu bezig met iemand van AMS. Die is ervan overtuigd dat hij bioplastics kan maken uit onze restproducten. In ons afvalwater zitten bepaalde stoffen, zodat dit gebruikt kan worden voor een soort lijm, en in onze bostel (bierafval) zitten weer goede vezels. Dit zijn twee belangrijke componenten waarmee bioplastic wordt gemaakt.”

 

Circulair CO₂ 

Bij het brouwen komt tijdens het fermentatieproces CO₂ vrij. In plaats van deze CO₂ in de atmosfeer los te laten, wil de brouwerij het gaan gebruiken om algen te kweken.

“Als je algen wil groeien, heb je twee dingen nodig: licht en CO₂, Het plan is om een systeem op te zetten waarbij de CO₂ van het brouwproces door water wordt geleid, omringd door ledverlichtingen en zo algen te kweken. Deze algen zijn goed voor menselijke of dierlijke consumptie, wat weer een heel nieuw verdienmodel oplevert.”

Tappen van de zon

De installatie van gebruikte zonnepanelen op het dak van de brouwerij levert straks misschien wel  2,5 keer zoveel energie op als de brouwerij verbruikt. 

“Dat betekent dat wij dan misschien wel helemaal van het grid af zouden kunnen. En dat alles hier draait op zonne-energie,” 

Meer bloeien, minder groeien

Ondanks het succes van Homeland is Bart meer geïnteresseerd in bloei dan groei.

“Wij gaan echt de race niet winnen als we alleen maar heel groot willen worden”,

Die focus op kwaliteit en duurzaamheid betaalt zich nu al uit. De brouwerij werkt samen met sterrenrestaurants aan unieke bieren waarbij ze gebruik maken van de mogelijkheden van het Meura Mash Filter. En de eigen bieren winnen vaak en veel prijzen. 

“Je kan met dat filter een 100% speltbier maken. Of een 100% roggebier. En dat kan niet op de conventionele manier, Dat kan alleen met zo’n duurzaam filter.”

 

Samenwerking op één terrein

De community op het terrein is voor Bart onmisbaar voor innovatie en samenwerking.

“Ik ben superblij dat ik hier zit en voel me heel erg thuis in deze community. De buren, AMS, kwamen naar ons toe met een project waarbij het afvalwater van de brouwerij wordt gebruikt om een systeem te testen dat vervuild water zuivert  in noodsituaties. En daarna ben ik bij weer bij AMS geweest en deed ik m’n verhaal. En nu werken we samen aan bioplastic. Dat is wat ik graag wil. Wie weet wordt Homeland zo de meest duurzame brouwerij ter wereld.”