Bibi Bliekendaal wint open call ‘energy junkies’ met The Tinkle Drum

Nieuws
AMS_Tinkle Water Colour spiegel

Dit voorjaar werden kunstenaars uitgedaagd hun ideeën te delen voor een kunstwerk in de openbare ruimte van het Marineterrein. Nu is de winnaar bekend: vanaf begin augustus staat The Tinkle Drum op het terrein, een enorme interactieve muziekdoos vol geluid en beweging. 

The Tinkle Drum is een inzending van de Nederlands-Nieuw-Zeelandse kunstenaar Bibi Bliekendaal in samenwerking met een team van betrokken makers en technici. The Tinkle Drum is een drie meter hoge houten trommel die als een gigantisch muizenrad gaat draaien als je erin loopt. Door het ronddraaien treedt een klokkenspel in werking en ontstaat muziek. Imagine van John Lennon zal standaard te horen zijn als de trommel gaat draaien, maar mensen die in The Tinkle Drum stappen kunnen ook eigen composities maken. 

Verlangen
Bibi is ontzettend blij met de uitverkiezing van haar werk. ‘Ik kijk er enorm naar uit dit project op het Marineterrein te realiseren. Ik ben vereerd dat ik de kans krijg zo’n groot werk tot leven te wekken.’ Ze kwam op het idee voor The Tinkle Drum nadat ze eind 2019 vanuit Nieuw-Zeeland naar Amsterdam verhuisde. ‘Dat was een moeilijke tijd, omdat in dat jaar mijn broer is overleden. Ik kwam in een nieuwe stad terecht en ik had nauwelijks de verhuisdozen uitgepakt toen corona toesloeg en we in lockdown gingen. Het was dus erg lastig om te aarden in mijn nieuwe woonplaats. Ik kreeg het verlangen mensen samen te brengen, leuke dingen te doen en hen samen iets te laten creëren.’

Kunstenaar Bibi Bliekendaal

Speels musiceren
Dat verlangen resulteerde in The Tinkle Drum. ‘Al mijn werk heeft iets lichts en speels en dat heeft dit project zeker ook’, vertelt Bibi. ‘The Tinkle Drum nodigt mensen uit om op een speelse manier samen te komen en muziek te maken. Ik wil dat mijn werk iets positiefs uitdraagt dus is The Tinkle Drum gemaakt van gerecycled materiaal om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Er is geen extra stroom nodig; door de kracht van mensen komt de trommel in beweging en klinkt er muziek. De energie die met de beweging vrijkomt wordt, in combinatie met energie verkregen uit een zonnepaneel, opgeslagen in een batterij zodat het werk ‘s nachts kan worden verlicht.’

Positieve energie
De jury was gecharmeerd van The Tinkle Drum omdat het uitnodigt tot beweging en contact en gaat over positieve energie. Het werk heeft een hoge artistieke, esthetisch kwaliteit en is tegelijkertijd heel laagdrempelig: ook kinderen en mensen die niet vaak met kunst in aanraking komen zullen door het werk geprikkeld raken. In augustus en mogelijk ook september zal The Tinkle Drum op het Marineterrein staan. 

Jurering 
Acht kunstenaars reageerden op de open call, die werd georganiseerd in het kader van Marineterrein Amsterdam Living Art Lab. Het was de bedoeling dat de inzendingen aansloten bij het thema ‘energy junkies’, inhakend op de gelijknamige tentoonstelling in De Studio van NEMO op het Marineterrein. De jury was onder de indruk van de kwaliteit, originaliteit en diversiteit van de inzendingen. In drie bijeenkomsten heeft de jury de inzendingen beoordeeld op basis van de vier vooraf geformuleerde criteria: relevantie voor het thema, relevantie voor de doelen van het Marineterrein, artistieke kwaliteit en realiseerbaarheid.