Organisch beheer bij drukte

Experimenten
Voorwerf

Graspannen: drukte beheersen en de biodiversiteit vergroten

In de zomer verandert het Marineterrein van een oase van rust in een gezellige hotspot. Het water en het gras op de Voorwerf zijn dan plekken waar heel veel mensen tegelijk samenkomen om te genieten van het weer en het terrein.

Met dit experiment wordt onderzocht hoe mensenmassa’s en drukte op een natuurlijke manier kunnen worden gestuurd en beheerst. Tegelijkertijd wordt de biodiversiteit vergroot en drinkwater bespaard.

Elke dag bloemen

Eind 2022 zijn vier organische vormen, geïnspireerd op zeewier, uit het gras op de Voorwerf gesneden. Deze stukken grond, tussen de 15 en 30 meter lang, zijn beplant met planten, bollen en een zadenmengsel. Het mengsel zorgt ervoor dat er straks het hele jaar bloemen groeien. 

De grasvlakte wordt zo een stuk diverser en er ontstaat een natuurlijke, ontspannen ruimte met knusse plekjes.

Ongedwongen gedragsverandering

De verwachting is dat dit nieuwe landschap het gedrag van bezoekers op een ongedwongen manier verandert.

Maar wat er precies gaat gebeuren, weten we nog niet. Wordt de Voorwerf straks anders gebruikt? Bewegen mensen zich op verschillende manieren van A naar B? Gaan ze nog steeds massaal op de Voorwerf liggen bij warm weer? 

Aan de hand van dit experiment leren we hoe we beperkte ruimtes optimaal kunnen benutten en beheersen bij grote drukte.

Slim met water

In de zomer van 2022 is er meer dan een half miljoen liter drinkwater gebruikt om het gras te besproeien. En dat is zonde.

Het water in de Binnenhaven is een mix van zoet en zout water. Dit brakke water kan een vanzelfsprekende bron van bewatering voor het Marineterrein worden.

Samen met Mediamatic wordt onderzocht hoe het gras en de nieuwe beplanting op dit water reageren. Om die reden is er op twee plekken gekozen voor planten die zout water verdragen.

Organisch testen

Dit is pas het begin van dit organische experiment. Eerst wordt er gekeken hoe de beplanting het doet en vervolgens hoe mensen daarop reageren. Daar gaat het ontwerpteam weer mee aan de slag. Een andere beplanting of extra meubilair kunnen de resultaten weer beïnvloeden.

Op die manier hopen we voor mens, plant én dier een ideale, rustgevende omgeving te creëren.

Handje helpen bij het Groenteam?

Wil je ook meehelpen met groene experimenten op het Marineterrein en meer leren over biodiversiteit? Meld je dan nu aan voor het Groenteam via groenteam@marineterrein.nl.

Partners

Meer over Graspannen

  1. De nieuwe Voorwerf: meer en diversere begroeiing

    Deze winter gaat de Voorwerf van het Marineterrein op de schop. Het grasveld wordt langzaam omgetoverd in een bloeiende, intieme en kleurrijke stadsoase met meer ruimte voor biodiversiteit.

    Nieuws