De nieuwe Voorwerf: meer en diversere begroeiing
Deze winter gaat de Voorwerf van het Marineterrein op de schop. Het grasveld wordt langzaam omgetoverd in een bloeiende, intieme en kleurrijke stadsoase met meer ruimte voor biodiversiteit.
In de zomer verandert het Marineterrein van een oase van rust in een gezellige hotspot. Het water en het gras op de Voorwerf zijn dan plekken waar heel veel mensen tegelijk samenkomen om te genieten van het weer en het terrein.
Met dit experiment wordt onderzocht hoe mensenmassa’s en drukte op een natuurlijke manier kunnen worden gestuurd en beheerst. Tegelijkertijd wordt de biodiversiteit vergroot en drinkwater bespaard.
Tot 2022 was de Voorwerf namelijk een groene woestijn met enkel gras, waarvoor in de zomer meer dan een half miljoen liter drinkwater werd gebruikt voor besproeiing. Doordat de Graspannen in het zonnigste deel zijn geplaatst, heeft het gras nu minder water nodig.
⦿ Zorgt voor intieme plekken
⦿ Het geluidsniveau is gedaald
⦿ Nog maar 2 hosts nodig op drukke dagen
⦿ Het gras heeft minder water nodig
⦿ Een enorme verbetering qua biodiversiteit
Eind 2022 zijn vier organische vormen, geïnspireerd op zeewier, uit het gras op de Voorwerf gesneden. Deze stukken grond, tussen de 15 en 30 meter lang, zijn beplant met planten, bollen en een zadenmengsel. Het mengsel zorgt ervoor dat er straks het hele jaar bloemen groeien.
De grasvlakte wordt zo een stuk diverser. Er ontstaan een natuurlijke, ontspannen ruimte met knusse plekjes, ook op drukke dagen.
Door de verschillende hoogtes in plaats van een vlak grasveld is het geluidsniveau gedaald. Bezoekers verspreiden zich nu over de hele Voorwerf en klonteren niet samen in de zon.
De verwachting is dat dit nieuwe landschap het gedrag van bezoekers op een ongedwongen manier verandert.
Maar wat er precies gaat gebeuren, weten we nog niet. Wordt de Voorwerf straks anders gebruikt? Bewegen mensen zich op verschillende manieren van A naar B? Gaan ze nog steeds massaal op de Voorwerf liggen bij warm weer?
Aan de hand van dit experiment leren we hoe we beperkte ruimtes optimaal kunnen benutten en beheersen bij grote drukte. Voordat de Graspannen waren aangelegd, werden er op drukke dagen zes hosts ingezet. Nu zijn er op drukke dagen nog maar twee hosts nodig.
Dit is pas het begin van dit organische experiment. Eerst wordt er gekeken hoe de beplanting het doet en vervolgens hoe mensen daarop reageren. Daar gaat het ontwerpteam weer mee aan de slag. Een andere beplanting of extra meubilair kunnen de resultaten weer beïnvloeden.
Op die manier hopen we voor mens, plant én dier een ideale, rustgevende omgeving te creëren. De stadsecologen van de gemeente houden dit goed in de gaten, en hebben zelfs al puttertjes gespot. Dit wijst op een enorme verbetering in biodiversiteit.
De komende tijd worden er metingen gestart met een mobiel AI-powered monitoring systeem en wordt de ecologie van het terrein in kaart gebracht door middel van een reeks Bioblitzen.
Wil je ook meehelpen met groene experimenten op het Marineterrein en meer leren over biodiversiteit? Meld je dan nu aan voor het Groenteam via groenteam@marineterrein.nl.
Ontwerp: New Grounds, Other Spheres, Walden Studio
Technische uitwerking: Walden Studio
Groenaannemer: De Enk
Hovenier: Hanneke Marseille
Deze winter gaat de Voorwerf van het Marineterrein op de schop. Het grasveld wordt langzaam omgetoverd in een bloeiende, intieme en kleurrijke stadsoase met meer ruimte voor biodiversiteit.
Mark Bakker ging negen jaar geleden als beheerder bij Bureau Marineterrein aan de slag. Hij heeft er letterlijk en figuurlijk honderden deuren geopend en gesloten en kent ieder hoekje van het terrein. Zijn voorliefde voor rafelrandjes kwam goed van pas...
De natuur wereldwijd staat onder druk, maar hoe staat de natuur in onze stad er eigenlijk voor? Om hier een antwoord op te vinden organiseert Bureau Marineterrein samen met Pakhuis de Zwijger een reeks 'BioBlitz'-en. Tijdens zo’n BioBlitz brengen we...