Slimme studenten voor Smart City
In oktober zijn studenten van de Beroepshavo een gedeelte van hun opleiding op het Marineterrein komen doen.
Het stedelijk gebied rond Amsterdam groeit snel. Dat zorgt voor veel druk op ruimte en wegen. Om de regio leefbaar en toegankelijk te houden, worden slimme manieren van verplaatsen erg belangrijk.
Onderzoek laat zien dat mensen in Amsterdam niet per se een eigen auto nodig hebben. Ze willen vooral snel en gemakkelijk van punt A naar B. Dit vraagt om nieuwe manieren van reizen, zoals het delen van auto’s en fietsen.
Buurthub 2.0 onderzoekt innovatieve manieren voor het opladen en delen van e-bikes en bakfietsen en wil het energienet ontlasten. Er wordt een nieuwe techniek voor draadloos opladen ontwikkeld en de hubs maken zo veel mogelijk gebruik van tweedehands zonnepanelen.
Er wordt ook nagedacht over slimme manieren van in- en uitchecken en er wordt gewerkt aan innovatieve tools die bijvoorbeeld batterijduur voorspellen. Zulke data maakt onderhoud een stuk efficiënter. Ze kan ook gebruikt worden door nieuwe technologieën. Steden zoals Amsterdam laten daarmee het verkeer vlotter verlopen en kunnen openbare ruimten anders gaan inzetten.
Door met een aantal technieken en innovaties tegelijk te experimenteren, slaat Buurthub 2.0 meerdere vliegen in één klap.
Daarnaast is het ook een leerplatform voor studenten en zal er een aantal co-creatie- en testactiviteiten worden uitgevoerd.
Je kunt de hub zelf zien én testen op het Marineterrein, vlak bij de hoofdingang.
Deze bedrijven en organisaties zijn betrokken bij dit experiment
In oktober zijn studenten van de Beroepshavo een gedeelte van hun opleiding op het Marineterrein komen doen.
Marineterrein Amsterdam was in 2021 het decor van allerlei nieuwe projecten, activiteiten en experimenten.