Workshop muziek als medicijn

Agenda
lifehack_breintraining_in_living_looonger_-_de_studio_van_nemo_-_foto_digidaan.jpg__1440x1140_q85_crop_upscale
027A

Is muziek het recept voor een gezonder en langer leven? Ontdek op donderdag 2 mei de invloed van muziek op je hersenen in De Studio van NEMO.

Ga je los op hiphop? Of zing je liever mee met pop? Van hiphop tot metal, van jazz tot pop: muziek luisteren en maken heeft positieve effecten op je brein. Er zijn al praktische toepassingen van muziek in de zorg, zoals bij de behandeling van dementie of voor pijnvermindering van patiënten. Maar wat gebeurt er precies in je hersenen en hoe valt dat te meten? En welk genre muziek werkt dan het beste voor wie? Rebecca Schaefer (Universiteit Leiden) en Emy van der Valk Bouman (Erasmus MC) vertellen over de invloed van muziek. Wagner Vasconcelos brengt een interactief muzikaal intermezzo.

Dit programma wordt georganiseerd samen met Brein in Beeld. Het volledige programma met sprekers wordt binnenkort bekendgemaakt.

 

 

 

 

 

 

Emy

Emy van der Valk Bouman

Emy van der Valk Bouman is arts-onderzoeker bij het Erasmus MC in Rotterdam. Zij was als arts-assistent verbaasd over de hoeveelheid patiënten die bang de operatiekamer binnenkomt en zonder afleiding de narcose in moet gaan. Nu is ze betrokken bij de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, die muziek als pijnstiller onderzoekt. Binnen ErasMusicLab onderzoekt Emy welke muziek het beste werkt voor welke patiënt. Ook stond ze afgelopen zomer op Lowlands om de invloed van verschillende muziekgenres op pijnbeleving te onderzoeken.

Wagner

Wagner Vasconcelos

Wagner Vasconcelos is een drummer uit Sao Paulo (Brazilië), met een passie voor Braziliaanse ritmes, jazz en blues. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en speelde met verschillende bands en artiesten op jazzfestivals en in clubs. In Sao Paulo dirigeerde hij vier jaar lang de Braziliaanse Carnavalsband Saia de Chita. Als docent geeft hij percussieworkshops en werkt hij samen met Conservatorium van Amsterdam, Muziekschool Amsterdam en Raw Resonance.

Rebecca Schaefer

Rebecca Schaefer is universitair hoofddocent bij Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie en leidt de ‘Music, Brain, Health & Technology’ groep. Rebecca doet onderzoek naar alles waar muziek, mensen, brein en technologie samenkomen. Ze doet bijvoorbeeld onderzoek naar de effecten van bewegen op muziek, muzikaal voorstellingsvermogen en de effecten van muziek op andere hersenfuncties, zoals cognitie en beloning. Haar onderzoek gaat vooral over interacties in muziek en de klinische toepassingen hiervan. Bijvoorbeeld hoe muziek de connecties in ons brein beïnvloedt en over hoe muziek kan helpen bij dementie.

Brein in Beeld

Dit programma wordt georganiseerd samen met stichting Brein in Beeld.
Brein in Beeld is een vrijwilligersorganisatie die als doel heeft om een breed publiek te betrekken bij de hersenwetenschap. Meer informatie en evenementen vind je op de website van Brein in Beeld.

Tickets & tijden

Donderdag 2 mei
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 20.00 uur

De workshop start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Living Looonger bezoeken.

Een ticket voor deze activiteit is € 7,50 inclusief bezoek aan de tentoonstelling. Reserveer je tickets via de knop hieronder.