Op de Voorwerf staat een gedenkteken met de namen van 142 oud-leerlingen van de voormalige Kweekschool voor de Zeevaart die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument, vervaardigd door de  Amsterdamse beeldhouwer Pieter Starreveld, dateert uit 1949. Het was een geschenk van de Vereeniging van Oud-Kweekelingen aan het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s Lands Zeedienst, het college dat in 1785 de Kweekschool voor de Zeevaart oprichtte. Het is op 14 mei 1949 onder grote belangstelling onthuld op de binnenplaats van de kweekschool, die gelegen was aan de Prins Hendrikkade 189, op een steenworp afstand van het Marineterrein. De Kweekschool voor de Zeevaart is in 2000 gesloten, waarna het gedenkteken werd verplaatst naar de Voorwerf van het Marineterrein.

Nog steeds vindt hier elk jaar, medio december, een plechtigheid plaats, waarbij kransen worden gelegd namens de Vereeniging van Oud-Kweekelingen (VOK) en het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s Lands Zeedienst. Dit jaar is de herdenking op 14 december 2019.