Vladimir Grafov | Meet the New Species

Agenda
meet the new species
donderdag 17 december t/m donderdag 28 januari 2021

Een laserkunstwerk dat een kortstondige glimp laat zien van een nieuwe soort; een robotsoort die zich overdag voedt met data en daar in de avond over communiceert.

PROJECT: Next Urban Ecology – Meet the New Species
LOCATIE: Binnenhaven Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam
KUNSTENAAR: Vladimir Grafov
DATA: 17 december 2020 – 28 januari 2021
BEZOEK: het kunstwerk is dagelijks te zien van 17.00 tm 22.00 uur

‘Op het Marineterrein, in de oase voor toekomstig wonen in Amsterdam, is een nieuwe soort gearriveerd. Als je het gebied binnenkomt, stap je in een “next urban ecology”. De robotsoorten die hier leven, voeden zich met gegevens uit het stedelijk landschap. Gegevens over jou. Ze komen alleen ’s nachts tevoorschijn. Overdag voelen en meten ze onze verblijfplaats en ons gedrag. Na zonsondergang ben je getuige van hun bevindingen. Ze bedoelen het goed. We voeren ze goed.’ 

(Koert van Mensvoort, Next Nature Network)

Tijdens de donkerste weken van het jaar, van 17 december 2020 t/m 28 januari 2021, wordt in het kader van het Living Art Lab op Marineterrein Amsterdam een lichtkunstwerk gepresenteerd van de Russisch-Nederlandse kunstenaar/ontwerper Vladimir Grafov: Meet the New Species.

Het werk bestaat uit laserprojecties op het water en op de kades van de binnenhaven van het Marineterrein. De projecties en laseranimaties zijn kunstzinnige interpretaties van de algoritmische verwerking van computer- en robotdata. Lasers scannen als het ware de omgeving en laten een verborgen werkelijkheid zien van sensoring en dataverwerking die met het blote oog niet waarneembaar is.

Vladimir Grafov over Meet the New Species: ‘Als de nacht valt, maakt onze perceptie van de stad plaats voor een nieuwe realiteit en verandert de binnenhaven van het Marineterrein in een bakermat van de nieuwe stedelijke ecologie. Laseranimaties worden geprojecteerd op kades en op de muren en daken van de omliggende gebouwen. De laserlijnen zijn abstract, mystiek, poëtisch. Soms verschijnen herkenbare vormen, cijfers, letters die doen denken aan een schoolbordtekening. Een kortstondige glimp van de nieuwe soort, die ons proberen te bereiken, contact te maken, te communiceren.’

Samenwerking
Het kunstproject ‘Next Urban Ecology – Meet the New Species’ wordt in het kader van het Marineterrein Living Art Lab georganiseerd door Bureau Marineterrein Amsterdam in samenwerking met:

  • Cityscapes Foundation
  • Amsterdam Light Festival
  • AMS Institute
  • Media Architecture Biennale
  • Hogeschool van Amsterdam
  • Next Nature Network
  • Pension Homeland

Over Vladimir Grafov
Vladimir Grafov (Rusland, 1964) studeerde natuur- en wiskunde in Moskou. In de jaren 80 was Grafov betrokken bij diverse culturele manifestaties van de Russische alternatieve, avant-gardescene. In 1989 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij actief werd in de ‘tech-artscene’. Grafov produceerde een groot aantal lasershows, multi-media-installaties en interactieve kunstwerken. Hij was medeoprichter van het Amsterdamse collectief Laboratories of Art Technologies en de in Londen gevestigde collectieven Raylab en Hive Networks. Vanf 2012 richt Grafov zich volledig op autonome lichtkunst en multimediaperformances.

 

Op 28 januari streamen we live het slotstuk van het werk van Vladimir op Facebook en Instagram.