Op 12 en 13 september bent u weer van harte welkom om deel te nemen aan Open Monumentendag Amsterdam. Dit jaar is het thema: Goed geschoold. Marineterrein Amsterdam is onderdeel van de nautische route; dat is één van de negen routes die u tijdens Open Monumentendag kunt wandelen of fietsen. Een interessante stop op die route is de Archeologiewerkplaats op het Marineterrein. Hier zijn allerlei bijzondere vondsten uit de Amsterdamse bodem tentoongesteld en de archeologen ter plekke kunnen vertellen welke spannende verhalen daar achter schuil gaan. Na afloop kunt u een drankje gaan drinken in Pension Homeland; hier verkoopt Zwart op Witboekhandel twee Marineterrein gerelateerde boeken:

  1. Het Oosterdok, verhalen van een Amsterdamse haven (2020, Titus Dekker)
  2. Graaf- en modderwerk, een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam  (2020, Ranjith Jayasena)

Om ieders veiligheid te waarborgen zijn er richtlijnen opgesteld die zullen gelden bij en in de monumenten. Het volledige programma van Open Monumentendag Amsterdam is terug te vinden in het programmaboekje (PDF, 6,6 MB).

Pratische informatie rondom Open Monumentendag op het Marineterrein:

Archeologiewerkplaats op het Marineterrein

Om heden en toekomst te begrijpen, is begrip van het verleden nodig. De archeologiewerkplaats van de gemeente Amsterdam speurt daarvoor in de Amsterdamse bodem naar voorwerpen die meer zeggen over het historische verkeer van mensen en goederen in de stad. Op het Marineterrein worden al deze vondsten samengebracht en gecategoriseerd door archeologen én vrijwilligers.