In 2017 bracht Dutch National Portrait Gallery (DNPG) met Ode aan een Amsterdammer een eerbetoon aan burgemeester Eberhard van der Laan. Daarin werd de burgemeester niet uitgelicht, maar was hij te zien te midden van gewone Amsterdammers, precies zoals hij het zelf graag zag. In Ode aan een Amsterdammer#2 brengt DNPG in de Portrait Gallery Studio op Marineterrein Amsterdam opnieuw een hommage aan een Amsterdammer: Jens Bommezij. 

Jens Bommezij vertrok in de jaren 70 vanuit zijn ouderlijke huis in Bergen aan Zee naar de Koninklijke Marine. De gedroomde grote reizen zou hij nooit maken; Bommezij voelde zich niet thuis binnen de marinecultuur en verruilde al snel zijn matrozenkostuum voor een leven als kunstenaar en graficus. Hoewel hij Japan nooit zou bezoeken, ontwikkelde hij een liefde voor de schoonheid van Japanse kunst, in het bijzonder houtsnijwerk en haiku’s. Bommezij overleed vorig jaar aan de dodelijke spierziekte PSMA.

Fotograaf Koos Breukel besloot samen met Jens het laatste deel van Jens’ leven vast te leggen in een serie portretten. ‘Samen met de uitprobeersels in zijn leven, zijn afgebroken carrière bij de Marine en zijn werk als kunstenaar, vormt dit het laatste stukje aan de ketting van zijn leven’, aldus Breukel.

Over Koos Breukel
Koos Breukel had solotentoonstellingen in het Fotomuseum Den Haag, Museum of  Contemporary Art, Helsinki en Maison Européenne de la Photographie (MEP), Parijs. Zijn werk zit in de collecties van het San Francisco MoMA, het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, Kunstmuseum Den Haag, Frans Hals Museum, Haarlem, Stedelijk Museum, Amsterdam en het MEP in Parijs.

Ode aan een Amsterdammer#2: Jens is te zien vanaf 11 februari t/m 6 maart in de Portrait Gallery Studio (gebouw 003D) op het Marineterrein, tussen 13 en 16 uur. Toegang is gratis.