Podcast seizoen 4 (lustrumeditie)

Podcast
tinnen huwelijk website

Een tinnen huwelijk

Op 5 december 2023 is het 10 jaar geleden dat de bestuursovereenkomst voor het Marineterrein werd ondertekend. Sindsdien wordt het gebied adaptief ontwikkeld, in aanloop naar een nieuwe toekomst als innovatieve stadswijk.

Wat is er 10 jaar na dato nou daadwerkelijk gebeurd? Wat is adaptief ontwikkelen en wat kunnen we ervan leren? En wat moet er echt, per se, zonder pardon, absoluut, mee naar de toekomst van dit gebied?

Een podcastserie met de makers van het Marineterrein.

 1. #1 Hoe het begon

  Al tientallen jaren aast de gemeente Amsterdam op het Marineterrein, een militaire zone in het hart van de stad, van wel 13 voetbalvelden groot. In 2013 is het dan raak. De kazerne is verouderd en Defensie besluit om het gebied grotendeels af te stoten.

  Podcast  -  Gasten: Patrick Spaans, Anikka Fulop en Liesbeth Jansen
 2. #2 Soulsearching

  Vanaf 2015 gaat de poort van het Marineterrein open en melden zich honderden gegadigden voor de ruimtes die vrijkomen. Bureau Marineterrein leert om nee te zeggen. Maar wat wil het dan wel?

  Podcast  -  Gasten: Koen Vollaers, Ronald Rietveld, Jacqueline Verheugen
 3. #3 Naar buiten

  Als de poort op 5 januari 2015 voor het eerst in de geschiedenis opengaat, roert het Buurtplatform zich onmiddellijk: ‘De kwaliteit die wordt gerealiseerd op het Marineterrein, moet ook afstralen op de omgeving.’ Dat zet iedereen aan het denken.

  Podcast  -  Gasten: Danny Konings, Esther Agricola, Sophie van Opstal
 4. #4 De olifant in de kamer

  In 2018 gaan de ontwikkelingen snel. De boardwalk ligt en AMS Institute en codeerschool Codam komen naar het terrein. Er worden grote plannen gemaakt: per 1 juli 2018 draagt defensie een volgend deel van het terrein over. Maar dat loopt anders….

  Podcast  -  Gasten: Bert Kwast, Marlene Rienstra, Thijs Meijer
 5. #5 De kracht van het collectief

  De organisaties die op het Marineterrein zijn neergestreken zijn met zorg geselecteerd. Een waaier van mensen en ondernemingen die allemaal kunnen omgaan met het tijdelijke, willen samenwerken, nieuwe dingen doen en met hart voor de stad. Als je zulke...

  Podcast  -  Gasten: Matthijs ten Berge, Daan Doornink, Rosa Peper
 6. # 6 Testen en falen

  Het is niet altijd leuk. Maar zonder falen bereik je geen succes. En zonder mislukkingen leer je niks. Gelukkig kan dat hier, op deze afgeschermde plek. Het Marineterrein is één groot testgebied. Wat zijn de lessen die we hebben geleerd van het...

  Podcast  -  Gasten: Pallas Agterberg, Tom van Arman, Thijs Meijer
 7. # 7 Vrienden van het Marineterrein

  Het is duidelijk dat er de laatste 10 jaar veel veranderd is op het Marineterrein. Het zijn vaak de onopvallende projecten met een lange adem die het verschil maken. Hoe is het Marineterrein de afgelopen jaren van gedaante veranderd? Wat waren de...

  Podcast  -  Gasten: Johan van Dijk, Hanneke Marseille, Jan Maas
 8. # 8 Adaptief ontwikkelen, wat is dat eigenlijk?

  Een adaptieve ontwikkeling geeft ruimte om samenhang te laten groeien vanuit de kracht van het gebied en de gebruikers. Mooi gezegd, maar hoe doe je dat? Wat zijn de belangrijkste principes?

  Podcast  -  Gasten: Pieter Dijckmeester, Peter van Assche, Liesbeth Jansen
 9. # 9 Meemaken

  In deze laatste aflevering van dit lustrum seizoen reflecteren we op de afgelopen 10 jaar, maar kijken we vooral wensen van de makers en de doeners, van de meemakers en meedenkers, betrokken bij de ontwikkeling van het Marineterrein. Wat moet er...

  Podcast  -  Gasten: Liesbeth Jansen, Thijs Meijer en Jacqueline Verheugen