Podcast seizoen 2

Kijken & luisteren
Liesbeth-van-der-Pol-en-Andrea-van-Pol-_abri_1

Is dat nou mooi, zo'n oud gebouw?

In de podcastserie Ziel van het Marineterrein gaan we op zoek naar de verhalen van deze bijzondere plek in de stad. Op de plek waar ooit schepen werden gebouwd wordt nu gewerkt aan de toekomst van de stad. Dit seizoen maken we - steeds met een andere gast - een tocht langs de meest interessante gebouwen op het terrein. Steeds vragen we ons af: wat is de Ziel van het Marineterrein?

 1. #1 De muur: een obstakel of een kans?

  In deze aflevering van de Ziel van het Marineterrein ontmoeten we Job Roos, erfgoedarchitect van onder meer de Westergasfabriek en de Van Gendthallen op Oostenburg. Samen met Job lopen we langs de muur en het poortgebouw van het Marineterrein.

  Podcast  -  11 min
 2. #2 Op zoek naar het seinhuis

  In deze aflevering gaan we op pad met ontwerper/kunstenaar Sjoerd Ter Borg. Sjoerd was in 2014, één van de eerste burgers die toegang kreeg tot de kazerne. Samen met hem ontrafelen we de verhalen van de voormalige Verbindingsschool.

  Podcast  -  15 min
 3. #3 L'Architecture Moderne

  De ‘gebouwen op pootjes’ worden gezien als de meest esthetische van het Marineterrein. Onder leiding van architect Peter van Assche van Bureau SLA werd de E-vleugel in 2016 volledig gerenoveerd, en hij legt uit wat dit gebouw zo interessant maakt.

  Podcast  -  14 min
 4. #4 Slopen die schietbaan. Of toch niet?

  In deze aflevering ontmoeten we Boj van den Berg, een pionierende planoloog die de voormalige Schietbaan op het Marineterrein transformeert. Samen met ontwerpers van Walden Studio wordt het gebouw radicaal vergroend en geschikt gemaakt voor kunstuitingen.

  Podcast  -  12 min
 5. #5 Terug naar de sixties

  In deze aflevering is Hester Aardse te gast, cultuurhistoricus bij de Gemeente Amsterdam. Samen met Hester bekijken we Pension Homeland van dichtbij, en zoomen we uit naar de andere gebouwen op het Marineterrein.

  Podcast  -  17 min
 6. #6 Een titanium gevaarte

  In deze aflevering bezoeken we het depot van het Scheepvaartmuseum, een titanium gevaarte dat oprijst achter de muur van het Marineterrein. Samen met de ontwerper, Liesbeth van der Pol van DOK Architecten, bezoeken we dit spectaculaire gebouw.

  Podcast  -  14 min

Het Marineterrein maken we samen, doe je mee?

In de weekenden van mei tot september geven we iedereen de ruimte om een activiteit te organiseren die het Marineterrein nog een stukje interessanter, mooier of leerzamer maakt. Heb jij een goed idee en wil jij een activiteit op het Marineterrein op poten zetten? Lees dan snel verder!

mdvm_muziek_2022-2
Meer informatie