Welkom & nieuwe communityleden
- Liesbeth Jansen: terugblik Meemakersfeest: we konden niet iedereen uitnodigen, begin 2025 kunnen we dat wel (dan vieren we dat de Voorwerf 10 jaar open is!), daar ga je meer van horen.
- Nieuw op het Marineterrein: The Great Bubble Barrier (Philip Ehrhorn en Anne Marieke Eveleens), er werken 15 mensen, TGBB is op het Marineterrein ivm link met water en samenwerking met AMS-institute. TGBB wil ook een installatie in de binnenhaven plaatsen die de rommel uit het water kan halen.
- Nieuw op het Marineterrein: Studio HER (oprichtster Leandra is ziek, in haar plaats: Claudia (stagiair) en Taylor (producer)). 15 feb datum officewarming. Kom langs! Filmpje.
- Robert Hehakaya is nieuwe COO bij Open Embassy. OE heeft vorig jaar veel gedaan voor vluchtelingen op het Marineterrein, en het plan is nu om een aantal positieve verhalen te maken, Sophie van Opstal (Bureau Marineterrein) is daarbij aangehaakt. NB: buurtbewoners Oostelijke eilanden hebben een brief geschreven aan minister Ollongren met de vraag of de vluchtelingen terug kunnen komen naar het Marineterrein.
- Voorstellen: Roger de la Chambre van de AHK Breitner Academie (hij gaat een bredere rol spelen in kenniscoalitie), en Selwyn Nijman, het nieuwe hoofdhuisvesting van de AHK.
-
- Focus 2024
- Erik Lückers van Amec Board: is betrokken bij een collectief project rondom postgroei, wat is ontstaan nav van boek van Paul Schenderling (Er is leven na de groei); samen met andere organisaties experimenteren op het Marineterrein met alternatieven voor het groeimodel, bv delen van gebouwen gebruiken van ruimtes voor economisch daklozen, kortom: uit de bubbel komen. Onder het motto Marineterrein als ecologisch stadsparadijs wordt het Postgoeiproject op 16 april gelanceerd. Meld je aan bij Sophie als je hier interesse in hebt: sophie@marineterrein.nl
- Kenneth Heijns, AMS Institute: de Roboat (inmiddels een aparte organisatie op het Marineterrein) maakt plannen met het GVB om de verbinding over het IJ (deels) te automatiseren vanwege een gierend tekort aan kapiteins. Zie hier.
- Liesbeth: Marineterrein is opgenomen in de strategienota Innovatiedistricten, er volgt in dat kader ook een impactonderzoek op het Marineterrein.
- ROCvA (40.000 studenten) is met een vooruitgeschoven post op het Marineterrein om onderwijs van de toekomst verder te onderzoeken en te beproeven. Jantine Hendriks is kwartiermaker op het Marineterrein, gaat ook voor Sail aan de slag. Twee grote projecten staan op stapel:
- op 4 april komen er 200 docenten van ROCvA workshops doen bij organisaties op het Marineterrein.
- Project Duurzame Wervloer: een programma waarbij studenten zelf onderwijsontwikkelaar worden ipv conusment, ism organisaties op het terrein, en getraind worden als impactmakers’. Want het gaat nog te vaak over jongeren en niet met. Wil graag samenwerken.
- Grasple (Elisabeth Schmoutziguer) geeft een presentatie: heel veel mensen zijn niet goed in wiskunde/statistiek, en dat is een probleem, want die vaardigheid hebben we nodig voor het oplossen van problemen. Om daar iets aan te doen, maakt Grasple interactieve materialen (zoals oefeningen) die toegankelijk zijn voor iedereen.
- Francien Huizing vertelt dat Amsterdam Smart City (wat valt onder Amsterdam Economic Board) per 1 mei 2024 van naam verandert naar Amsterdam in Change; staat voor een netwerk van partijen die willen samenwerken.
-
-
- Liesbeth: In het kader van Amsterdam750, worden er plannen gesmeed voor een ‘toekomst 10-daagse’, je zou het Weekend van de Wetenschap (oktober 2023) kunnen beschouwen als een mooie prelude daarvan. De huidige expo in de Studio van NEMO is de laatste. Die ruimte (900m2 plus kantoren) komt vanaf 2025 vrij. We organiseren ism NNN en AHK een brainstorm over de invulling, anderen zijn ook welkom.
- Koert van Mensvoort van Next Nature vult aan: het Marineterrein is een toekomstoase, iedereen is hier bezig met technologische en sociale innovatie, we zijn dus allemaal toekomstmakers. Koert wil een toekomstplek op het Marineterrein maken: het Museum van de Toekomst (werktitel) waar mensen de toekomst kunnen ervaren. Net als in Evoluon (waar we in 2023 een excursie naar toe organiseerden, idee i om dat dit jaar weer te doen). Disclaimer: er moet geld komen, er staat een stevige aanvraag uit, dat horen we voor de zomer
- Update Bureau Marineterrein
-
- Liesbeth krijgt een andere rol, ze gaat minder werken en daarbij de focus leggen op curatorschap en membership, dus een aantal belangrijke zaken voor de toekomst borgen. Thijs Meijer neemt alle overige directietaken over.
- Thijs vult aan: het gaat bij Bureau Marineterrein de komende tijd vooral over koershouden. Sophie, Johan, Rosa en Boj gaan samen met Thijs het Management Team vormen.
- Thijs: in het najaar heeft de gemeente de projectnota aangenomen, wat betekent dat nu de ontwerpfase aanbreekt. In deze fase worden de uitgangspunten uit de projectnota verder uitgewerkt: denk aan een omgevingsplan, kaders voor de openbare ruimte en een participatieplan. De bouw van de nieuwe kazerne door Defensie start in 2026 of 2027 – althans dat is de bedoeling: we krijgen hierover geen informatie van Defensie. Als de kazerne klaar is, komt de rest van het terrein vrij om stap voor stap te ontwikkelen. Dit is naar wat we nu verwachten in 2027 of 2028.
- Misschien heb je het al voorbij zien komen: er is een tender uitgeschreven voor het curatorschap en het management van Bureau Marineterrein. Het rijk is verplicht dit te doen, de opdracht kan niet automatisch verlengd worden. Het team van BMT heeft zich uiteraard ook ingeschreven en ziet de aanstaande procedure met vertrouwen tegemoet.
- Samenstelling team Marineterrein: Jacqueline vertrekt, Stella is nieuwe point of contact voor de community. Stella gaat al het administratieve communitymanagement doen (denk aan platform, weekly, onboarding). Het inhoudelijk community management (programmering) ligt vanaf nu bij Sophie en Rosa. Vanessa is de nieuwe projectondersteuner voor het hele team.