Weekend van de Wetenschap op Marineterrein Amsterdam

Nieuws
IMG_7107

Een weekend vol technologie en wetenschap voor jong en oud.

Het weekend van 5 en 6 oktober staat in heel Nederland in het teken van wetenschap en technologie. Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen honderden organisaties hun deuren om jong en oud op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de wondere wereld van de wetenschap, en wat die ons te bieden heeft. Natuurlijk is er ook op en rond Marineterrein Amsterdam genoeg te ontdekken.

Met alle innovatieve organisaties is het Marineterrein bij uitstek een plek waar de wetenschap hoog in het vaandel staat. Hier is ruimte om te experimenteren en na te denken over hoe we de stad toekomstbestendig kunnen maken. Maar hoe ziet dat er precies uit? En hoe kunnen we technologie gebruiken voor een betere leefomgeving?

Ontdek en ervaar

Dit laten we tijdens het Weekend van de Wetenschap zien. Maak bijvoorbeeld kennis met de Slimme regenton, die de stad helpt beschermen tegen extreem weer. Kom een kweekvleesijsje proeven in NEMO De Studio, en ontdek hoe insecten in de toekomst het voedseltekort mee helpen oplossen. Of neem een kijkje in de schietbaan, waar een laserinstallatie van de Russisch-Nederlandse kunstenaar Vladimir Grafov de grens tussen wetenschap en kunst opzoekt.

Oosterdok

Rond het Oosterdok vindt tijdens het Weekend van de Wetenschap op allerlei locaties een gratis programma plaats. Ga bijvoorbeeld naar NEMO Science Museum of loop binnen bij Het Scheepvaartmuseum. Als bezoeker kun je dit weekend het bootje nemen dat dan tussen NEMO en het Marineterrein vaart.

Programma Marineterrein Weekend van de Wetenschap:

Voedsel van morgen in NEMO De Studio (gebouw 027A), van 11.00 – 17.30 uur

Dit is het laatste weekend dat de tentoonstelling Voedsel van morgen in De Studio van NEMO op Marineterrein Amsterdam open is. Neem een kijkje op je bord van de toekomst, proef een kweekvleesijsje en doe mee aan workshops zoals de Insectensmaaktest, Test je neus en Maak je recept van de toekomst.

Tours Living Lab (voor gebouw 027 A), van 13.00 – 16.00 uur

Sinds kort is de buitenruimte van het Marineterrein opengesteld als ‘Living Lab’, een proeftuin voor het bedenken, testen en toepassen van oplossingen voor urgente stedelijke vragen. Tijdens het Weekend van de Wetenschap worden bezoekers rondgeleid langs interessante projecten die hier zijn opgestart, zoals de Slimme Regenton, die is bedacht om de stad minder kwetsbaar te maken voor extreem weer, en Cinderelawaarmee nuttige stoffen uit afvalwater worden gefilterd voor hergebruik. 

Space Shooters in de voormalige schietbaan (gebouw 022), van 15.00 – 19.00 uur

Of neem een kijkje in de voormalige schietbaan aan de kop van het Marineterrein. De buitenzijde van dit vreemde bouwwerk is de afgelopen zomer getransformeerd tot een kleurrijk kunstwerk. De ruimte zelf is in gebruik als laboratorium voor projecten op het snijvlak van kunst en wetenschap. Tijdens het Weekend van de Wetenschap is hier de installatie Space Shooters te zien; een intrigerend werk van de Nederlands-Russische kunstenaar Vladimir Grafov, bestaande uit twee gigantische cilinders die als lichtspuwende kogels in de ruimte hangen.
De Marineterrein – Living Art Talk (gebouw 024), zondag 6 oktober, van 16,00 – 18.00 uur
Samenwerking tussen kunst en wetenschap leidt regelmatig tot verrassende vernieuwingen. De Schietbaan op het Marineterrein biedt hiervoor een nieuw podium. Tijdens het Weekend van de Wetenschap reflecteren vier wetenschappers reflecteren in korte talks op de rol van kunst in de wetenschap. De meeting vindt plaats in de zaal van IJsfontein, in gebouw 024, pal naast de Schietbaan.