Waterdrone doorgrondt troebel binnenhavenwater

Nieuws
IMG_9314

Waterdrone Emily vindt snel en nauwkeurig obstakels in het water.

Met de op afstand bestuurbare waterdrone Emily kan Waternet snel en nauwkeurig objecten in het water vinden en identificeren. Ooit in het leven geroepen als reddingsmiddel voor drenkelingen, wordt het voertuig dankzij verschillende innovaties nu gebruikt om het binnenwater veilig te houden. Zo ook de binnenhaven van het Marineterrein.

Obstakels in het water kunnen een probleem vormen voor de scheepvaart en een risico voor recreatieve zwemmers. ‘Voorheen moesten we met een boot naar een plek toe varen om de bodem in kaart te brengen. Dat kostte heel veel tijd’, zegt Lennaert Zonneveld van Waternet. Met Emily is die tijd nu voorbij. ‘We leggen Emily simpelweg in de kofferbak en we halen haar er ter plaatse weer uit. Dat levert enorme tijdswinst op.’

Obstakels spotten

Emily biedt nog veel meer voordelen dan alleen tijdswinst. Zonneveld’s collega Arnoud van der Wal legt uit. ‘Kijk, hier kan je heel mooi de palen van de kade zien’, zegt hij terwijl hij naar een opengeklapt koffertje met een scherm erin wijst. ‘Dankzij de sonar kan je realtime meekijken met wat Emily in het water “ziet”. Met de verzamelde data wordt een soort bodemplattegrond gemaakt, waarop we precies kunnen zien waar iets in het water ligt.’ Dankzij gps-positionering kan vervolgens heel nauwkeurig de locatie van het obstakel worden bepaald en kan het verwijderd worden.

Emily in actie:

Daarnaast kan Emily makkelijk plekken bereiken waar boten dat niet kunnen. Zonneveld: ‘Om met een boot in de binnenhaven te kunnen komen, hadden we een stuk van de steiger moeten verwijderen. Met dit soort technieken hoeft dat niet meer. Dankzij haar kleine formaat kan Emily op moeilijk bevaarbare stukken komen en ook op ruw water kan ze beter uit de voeten. We kunnen haar zelfs vanaf een brug in het water gooien.’

Innovatie met sonar

Oorspronkelijk is Emily bedacht om drenkelingen uit het water te halen. ‘Ze kon 50 kilometer per uur halen om snel ter plaatse te zijn’, aldus Van der Wal. ‘Drenkelingen konden dan het vaartuig vastpakken of er werd een lijn aan bevestigd.’ Toen Emily van sonar werd voorzien om ook drenkelingen onder water te kunnen opsporen, werd het voor Waternet duidelijk dat de waterdrone ook goed gebruikt zou kunnen worden om het binnenwater veilig te houden.

Zo is met innovatie een bestaande techniek omgebouwd tot iets nieuws dat direct een meerwaarde heeft voor de veiligheid en kwaliteit van het water. Op het Marineterrein denken wetenschappers, beleidsmakers en programmeurs na hoe de waterkwaliteit verder kan verbeteren. De binnenhaven van het terrein is nog geen officiële zwemlocatie, maar daar wordt hard aan gewerkt. Emily heeft alvast haar steentje bijgedragen.

Parool artikel

2019 03 29 Het Parool; ‘Varende drone onderzoekt zwemwater Marineterrein.’