Tijdloze sferen in de nacht

Nieuws
KIND4275

Bezoekers van Marineterrein Amsterdam krijgen via drie digitale schermen bij de ingangen informatie over het terrein, haar community en de agenda. ’s Avonds gaan deze schermen uit.

Bureau Marineterrein wil experimenteren met een avond- en nachtprogramma. De beelden van zo’n programmering moeten wel goed passen bij het terrein, het liefst mensen nieuwsgierig maken en nachtelijke bezoekers een veilig gevoel geven.

Opdracht voor studenten

De Breitner Academie is een faculteit van de AHK waarvan de master kunsteducatie op het Marineterrein is gevestigd.

Derdejaarsstudenten gaan in groepjes van drie of vier aan de slag voor een culturele opdrachtgever als onderdeel van hun opleiding. Een van de opdrachten kwam van Bureau Marineterrein:

Maak of cureer zes verschillende beeldenreeksen die ook daadwerkelijk getest kunnen worden in de avond/nacht op de schermen op het Marineterrein.

Een mix van talenten

Bruna, Eshita en Doris studeren aan de Breitner Academie. Samen pakten ze de opdracht van het Marineterrein op.

‘We mochten kiezen uit verschillende opdrachten’, vertelt Doris. We hadden alle drie de opdracht van het Marineterrein bovenaan staan op ons lijstje. Zo zijn we gaan samenwerken.’

Doris is ‘vooral van het tekenen, schilderen en schrijven’. Voor digitaal modelleren en boetseren op de computer klop je bij Bruna aan. Eshita is van oorsprong grafisch vormgever, maar maakt nu sieraden. Deze unieke mix van talenten zorgde voor veel ideeën en hielp ze tijdens hun proces digitale en analoge technieken naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

Praten, denken en maken

Het proces begon met het delen van persoonlijke ervaringen over het Marineterrein. 

Doris: ‘We hebben samen best wel lang gezeten en gepraat over onze associaties met het terrein, zonder verder te zoeken naar meer informatie. In eerste instantie waren we benieuwd wat onszelf opviel, wat wij interessant vonden. Daar hebben we echt heel veel lijstjes van gemaakt!’

Zo werd het Marineterrein uiteindelijk zelf een bron van inspiratie. 

‘Het Marineterrein straalt diversiteit uit en is gefocust op technologie en nieuwe experimenten, en heeft ook veel aandacht voor mensen en de natuur. Dat vonden wij een interessante combinatie vertelt Bruna. ‘We wisten al een beetje wat het terrein inhield, maar door rondleidingen en onderzoek kregen we een veel dieper inzicht.’

Samenwerken was essentieel voor het project.

‘We hebben veel tijd gestoken in het bespreken en plannen. Het maakproces duurde ongeveer zes weken, maar we hebben tien weken besteed aan overleg en het opstellen van een plan’, zegt Eshita. 

Beelden voor de nacht

Hun uiteindelijke werk bestaat uit een serie video’s en animaties, geïnspireerd op het tienjarig jubileum van het Marineterrein. 

‘Onze animaties zijn een combinatie van abstracte, organische vormen en collages van foto’s uit de archieven van evenementen en van de omgeving. We hebben die met stop-motion geanimeerd’, legt Eshita uit. ‘Een van mijn favoriete werken is dat van de gitarist tegen een rode achtergrond. De combinatie van 3D-lijnen met kwaststroken speelt met snelheid en is goed geanimeerd.’

 

 

De beeldenreeksen die ze hebben gemaakt, zijn op de abrischermen op het Marineterrein te zien. Alle drie hopen ze dat de beeldenreeksen, die ze Tijdloze sferen hebben genoemd, de nieuwsgierigheid van bezoekers in de nacht gaan prikkelen en een gevoel van veiligheid en verbinding geven. 

Art hour: Tijdloze sferen

Art hour: Tijdloze sferen is een twee uur durende vertoning geworden, waarin de bijzondere plekken, de experimentele aard en de bezoekers van het Marineterrein de hoofdrol krijgen. Herkenbare elementen, abstracte vormen en de diversiteit van het terrein worden met elkaar gecombineerd en samengebracht, waarbij verbinding centraal staat. 

Het werk van deze drie jonge kunstenaars is iedere nacht gratis te bewonderen op de drie abri’s van het Marineterrein.

Hieronder zie je alle animaties die ze hebben gemaakt.