Test met duurzaam damesurinoir
NieuwsEen geheel circulair damestoilet voor als de nood hoog is
Een geheel circulair damestoilet voor als de nood hoog is
Damestoiletten op festivals zijn een bron van watervervuiling en -verspilling. Dat kan duurzamer en daarom werd er dit weekend op Marineterrein Amsterdam getest met een circulair damesurinoir.
Twaalf liter water. Bij veel plasbeurten op festivals verdwijnt dat onnodig in de toiletafvoer. Waar de heren hun kleine boodschap sinds jaar en dag in een urinoir kunnen doen, zijn de dames aangewezen op toilethokjes met wc’s die na verrichte zaken doorgespoeld worden. En dat is niet nodig.
Waterbalans veranderen
‘Al dat water raakt vervuild en moet weer schoongemaakt worden’, zegt Peter Scheer van Semilla Sanitation Hubs. Samen met Noorderwind, Urban Senses en Nijhuis Industries bedacht hij daarom een oplossing. ‘We willen de waterbalans op festivals veranderen. De mannenurine vangen we al op en daar kunnen we heel eenvoudig weer bruikbaar water van maken. Van de damestoiletten kon dat niet omdat in die waterstromen ook bijvoorbeeld poep en papier terechtkomen.’
Geheel circulair
En zo werd het idee voor het circulaire damesurinoir geboren. ‘We hopen er twee dingen mee te bereiken’, aldus Scheer. ‘Ten eerste willen we waterverspilling tegengaan. Omdat de urinoirs, de naam zegt het al, enkel urine opvangen, hoeft er geen water aan te pas te komen. En omdat er enkel urine wordt opgevangen, kunnen we dit weer verwerken tot 90 procent bruikbaar water en 10 procent reststof. Die reststof kan gebruikt worden als meststof voor planten.’ Voor het toiletpapier staan er prullenbakjes zodat ook dat gerecycled kan worden.
Prototypes testen
Compleet circulair dus, maar werkt het ook? Dit weekend gaat Scheer dit weekend testen op Marineterrein Amsterdam. ‘Los van de praktische werking van het urinoir willen we ook testen of dames deze manier van plassen prettig vinden. Daarom hebben we twee opstellingen bedacht; eentje waarbij hurkend wordt geplast en eentje waarbij gesquat wordt tijdens het plassen. Met de input van verschillende vrouwelijke gebruikers zijn we tot deze twee prototypes gekomen. We zijn nu heel benieuwd hoe ze bevallen. We hopen uiteindelijk vrouwen de mogelijkheid te bieden tot een vlug toiletbezoek als de nood hoog is, iets wat voor mannen al heel lang de normaalste zaak van de wereld is.’
UPDATE 4 AUG: TEST KAN OP VEEL ENTHOUSIASME REKENEN
Bijna honderd gebruikers van de Womanoir hebben hun ervaringen in korte interviews met ons gedeeld. Wij grijpen de komende periode aan om met deze bevindingen het toilet te verbeteren. Erna komt een verbeterde Womanoir weer terug op het Marineterrein voor een nieuwe test.