Test met bezorgdrone boven de stad Amsterdam
NieuwsKan de inzet van drones de stad leefbaar houden als het verkeer van mensen en goederen toeneemt?
Kan de inzet van drones de stad leefbaar houden als het verkeer van mensen en goederen toeneemt?
Kan de inzet van drones de stad leefbaar houden als het verkeer van mensen en goederen toeneemt? Op Marineterrein Amsterdam wordt bij Amsterdam Drone Lab onderzoek gedaan naar deze vraag. Vandaag was Amsterdam Drone Lab als partner betrokken bij een pilot met een bezorgdrone die met een vlucht over de stad een maaltijd bezorgde.
De route van de bezorgdrone toont meteen de mogelijke voordelen van (maaltijd)bezorging per luchtverkeer: van restaurant Moon in de A’DAM Toren naar het nieuwe hoofdkantoor van Just Eat Takeaway.com. Hemelsbreed een kilometer, maar voor een bezorger te fiets of scooter betekent dat rijden door een van de drukste delen van Amsterdam, met een overtocht per pont als oponthoud. De drone, die opstijgt van en na de maaltijdbezorging uiteindelijk ook weer landt op het Marineterrein, vliegt in een rechte lijn over het IJ naar z’n bestemming in een fractie van de tijd.
Verkeersdrukte verlichten
Het is een voorbeeld van hoe drones kunnen bijdragen aan het verlichten van verkeersdrukte in de stad. In de toekomst zijn er mogelijk nog meer toepassingen van drones denkbaar, bijvoorbeeld medicijntransport of inspectie van (gevels van) gebouwen. Amsterdam Drone Lab, een samenwerking tussen het CTO Office van de gemeente Amsterdam en Marineterrein Amsterdam, brengt bedrijven, instellingen en de gemeente samen om de toepassingen van dronetechniek, -processen en -procedures in de praktijk te testen.
Pilot
De pilot van vandaag moet vooral nieuwe inzichten opleveren: hoe beleven voorbijgangers en omwonenden deze vlucht, wat zijn de effecten op de fysieke en sociale leefomgeving en wat is de meerwaarde van deze vorm van bezorging? Rondom de pilot waren er de gehele dag testvluchten waarbij metingen werden gedaan om bovenstaande vragen te beantwoorden. Ook vroegen studenten van het ROC van Amsterdam bewoners en voorbijgangers naar hun ervaringen en hun mening over dronebezorging.
Marineterrein Alert
Het Marineterrein wordt vaker ingezet voor tests met drones, steeds met goedkeuring van Luchtverkeersleiding Nederland en onder toezicht van een drone-operationsteam van AirHub en de Politie Eenheid Amsterdam. Wil je weten wanneer er een drone rondvliegt? Schrijf je dan in voor Marineterrein Alert.
De pilot met de bezorgdrone is een samenwerking tussen Dutch Drone Delta, Antea Group, Amsterdam Drone Lab en Thuisbezorgd.nl.