Sportief zwemmen stapje dichterbij

Nieuws
MTA_16_1920-zwemmen1

Huurders en buurtbewoners zijn enthousiast en ook de politiek vindt het een goed idee om de binnenhaven geschikt te maken voor zwemmers.

Huurders en buurtbewoners zijn enthousiast en ook de politiek vindt het een goed idee om de binnenhaven van het Marineterrein Amsterdam geschikt te maken voor zwemmers.

Bewegen wordt steeds belangrijker gevonden en baantjes zwemmen is een van de beste manieren om je conditie te verbeteren en te werken aan je techniek, snelheid en uithoudingsvermogen. Het haventje van het Marineterrein Amsterdam zou hiervoor een prima plek kunnen zijn. Op 25 januari 2017 heeft het Amsterdamse stadsbestuur, na een voorstel van de coalitiepartijen VVD, D66 en SP, besloten om te onderzoeken wat er voor nodig is om hier een zwemplek te realiseren.

Onderzoek

Maar is die plek wel geschikt en het water schoon genoeg? Tesla-studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben in 2016 in samenwerking met Waternet een verkennend onderzoek gedaan naar de zwemwaterkwaliteit. Daaruit bleek dat het water tamelijk schoon is, maar dat het vooral bij warm weer of na heftige regenval nog te veel schadelijke bacteriën bevat: in dat geval is het water niet geschikt om in te zwemmen. Met Waternet en andere kennisinstellingen wordt gezocht naar innovatieve meetmethodes, die binnen een paar uur kunnen vertellen of het water schoon genoeg is of niet. Nu kost een meting nog een paar dagen en dat is onpraktisch. Ook wordt gekeken of nieuwe zuiveringsmethodes bruikbaar zijn voor open water.

Stap voor stap

De komende maanden onderzoekt de gemeente samen met Waternet wat er moet gebeuren om het Marineterrein geschikt te maken als officiële zwemplek. Ook is er voorgesteld om een app te ontwikkelen met actuele informatie over de kwaliteit van het Amsterdamse zwemwater. Voorlopig is er nog geen sprake van aanpassingen aan de kades; Defensie heeft de binnenhaven nog tot en met de zomer van 2018 in gebruik, inclusief het tankstation en het boothuis dat er ligt.

Meer informatie over het wateronderzoek van de UvA is hier te vinden: www.marineterrein.nl/project/swimming-in-water.

Zie verder ook de artikelen op de websites van de verschillende politieke partijen SP (amsterdam.sp.nl/nieuws/2016/05/maak-zwemplek-bij-voormalig-marineterrein), VVD (vvdamsterdam.nl/article/5889/Zwemmen-op-het-Marineterrein-dankzij-VVD-stap-dichterbij/) en D66 (amsterdam.d66.nl/zwemmen-op-marineterrein/)