Reis door de tijd

Nieuws
MTA_17_1024_zeewerf

De boeiende geschiedenis van het Marineterrein vind je terug op een nieuwe, interactieve tijdlijn.

Waarom is het Marineterrein zo’n bijzondere plek? Wat is daar allemaal gebeurd? Wat betekende dat voor de de samenleving, toen en nu? Het antwoord op deze vragen is nu te vinden in een prachtige interactieve tijdlijn op de website van Marineterrein Amsterdam.

Marineterrein Amsterdam was de laatste decennia een onbekend stukje Amsterdam. Wat achter de gesloten poort gebeurde was geheim, ‘burgers’ hadden hier niks te zoeken. Verder terug in de tijd was hier een scheepswerf, direct gelegen aan de Zuiderzee. Maar daarvan is nu nog maar weinig zichtbaar. Daarom is er grondig speurwerk gedaan naar gebeurtenissen in het verleden die bepalend zijn voor de ‘roots’ van het terrein.

Geschiedenis kun je voelen

Het is niet toevallig dat bij de ontwikkeling van het Marineterrein de focus ligt op het vinden van innovatieve oplossingen, het uitwisselen van kennis en zorg voor de toekomst. Het is de geest van het gebied die er altijd is geweest: het is de voelbare geschiedenis. Mensen, gebouwen, dammen en havens kwamen en verdwenen maar de drijfveer om te zoeken naar dat wat onze samenleving verbetert, is altijd gebleven.

Speurwerk

Het samenstellen van informatie en beeldmateriaal van de tijdlijn is gedaan door Roos Lamers die daar als stagiair van de Reinwardt Academie een prachtige klus aan had. Daarnaast hebben ook stadsarcheoloog Jerzy Gawronksi en Alan Lemmers, auteur van het standaardwerk over het Marineterrein [Van werf tot facilitair complex], zich over de feiten en verhalen gebogen om er zeker van te zijn dat ze correct en spannend zijn.

Interactief

In de tijdlijn kun je door de tijd wandelen. Op cruciale momenten laat een animatie zien hoe het terrein verandert en welke interessante onderwerpen hebben geholpen om de toekomst van toen vorm te geven. De tijdlijn is te gebruiken op computers maar ook op mobiele apparaten dankzij slim interactief ontwerp van Studio Parkers.

Dus neem een kijkje op marineterrein.nl/geschiedenis en laat je meevoeren in de bijzondere geschiedenis van het Marineterrein.