Ontdek het Marineterrein tijdens Open Monumentendag

Nieuws
omdmt

Ontdek de fascinerende geschiedenis van het Marineterrein

Honderden jaren was het verboden gebied, nu is het een plek voor alle Amsterdammers. Ontdek de fascinerende geschiedenis van het Marineterrein tijdens Open Monumentendag en leer alles over de bijzonderste gebouwen met de nieuwe podcast Ziel van het Marineterrein. 

Het Marineterrein is een plek vol littekens, typische architectuur en bakstenen met een verhaal. Geen beter moment om de geheimen van dit bijzondere stukje Amsterdam te ontdekken dan tijdens Open Monumentendag 2022. 

Het programma op het Marineterrein tijdens de monumentendagen loopt van 12.00 – 17.00 uur.

Monumentale gebouwen
Er zijn twee gebouwen te bezoeken: het monumentale poortgebouw, waarvan de oudste gedeeltes dateren uit de zeventiende eeuw, en de voormalige schietbaan. In dit onooglijke maar qua structuur bijzondere gebouwtje deed Defensie vroeger schietoefeningen. Nu doet het dienst als kunstgalerij en wordt het ontwikkeld tot het kloppende culturele hart van het Marineterrein.

Podcast
Benieuwd naar de andere bijzondere gebouwen op het terrein? Luister dan al wandelend over het terrein de podcast Ziel van het Marineterrein. Tijdens je wandeling vertellen wisselende gasten over onder andere de typische vierkante jaren 60-bouw, een titanium gevaarte waarin vele duizenden erfgoedstukken liggen opgeslagen en de vijf punten van de zogenoemde nieuwe architectuur van Le Corbusier.

Rondleidingen
Tijdens Open Monumentendag zijn er ook verschillende rondleidingen op het Marineterrein:

  • Aanmelden via Open Monumentendag Amsterdam of ter plaatse
    • Ontdek het Marineterrein, historische rondleiding. Zaterdag 10 september om 13.00 en 15.00 uur.
    • Living Lab-tour van AMS Institute langs verschillende innovatieve projecten op het terrein, waaronder een bezoek aan de Roboat-loods, zaterdag 10 september om 14.00 uur.
    • Ontdek het Marineterrein, historische rondleiding. Zondag 11 september om 13.00 en 15.00 uur.

Tentoonstellingen en Beerdays
Tijdens Open Monumentendag is er nog meer te doen op het Marineterrein! Bezoek de tentoonstelling Energy Junkies in De Studio van NEMO, bekijk de door Maarten van Rossem samengestelde Portretten met een rafelrand in de Portrait Gallery Studio en sluit de dag af bij The Amsterdam Beerdays op het helikopterveld.