Michiel de Ruyter stadswandeling

Nieuws
MAT_1024_graffiti-de-ruyter

Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm ‘Michiel de Ruyter’ heeft het Scheepvaartmuseum een wandeling gemaakt langs tien maritiem-historische locaties in Amsterdam waaronder ’s Lands Werf, het huidige Marineterrein. Hier liet de zeeheld zijn oorlogsschepen bouwen.

Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm ‘Michiel de Ruyter’ heeft Het Scheepvaartmuseum een wandeling gemaakt langs tien maritiem-historische locaties in Amsterdam waaronder ’s Lands Werf, het huidige Marineterrein. Hier liet De Ruyter zijn oorlogsschepen bouwen. 

Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676) spreekt nog steeds tot de verbeelding. Hij schreef geschiedenis toen hij grote zeeslagen won en daarmee de Nederlandse Republiek van de ondergang redde. De Ruyter was in dienst van de Admiraliteit van Amsterdam, de voorloper van de Koninklijke Marine. De Admiraliteit had op de plek waar nu het Marineterrein is, ‘s Lands Werf gevestigd: de grootste en meest innovatieve scheepswerf van het land en één van de grootste werkgevers van de stad. Hier bouwde de Admiraliteit grote oorlogsschepen om de Nederlandse handelsvloot mee te beschermen. Sinds januari 2015 is het historische deel van de werf – de Voorwerf – voor het eerst in ruim 350 jaar niet meer in gebruik door de Marine. De vrijgekomen gebouwen worden in gebruik genomen door organisaties die passen bij het unieke karakter van deze plek.

Zelf wandelen

De Michiel de Ruyter-wandeling voert dwars door de oudste delen van de stad. Buiten op straat zijn de locaties te herkennen aan een ‘green graffiti’ logo (zie foto). Naast ’s Lands Werf zijn bijvoorbeeld ook het West-Indisch Pakhuis en de voormalige Prinsenhof (The Grand) onderdeel van de route. Download hier de plattegrond met de tien maritiem-historische locaties en maak een wandeling.

Wandeling met gids

Op zondagmiddag 1 maart en 5 april organiseert Het Scheepvaartmuseum de stadswandeling ‘Koopwaar en Kruitdamp’. Deze uitgebreidere route wordt begeleid door een gids. Bij hoge uitzondering is voor deze gelegenheid de  ‘Admiraliteitskamer’ van Het Scheepvaartmuseum open voor publiek.

Tentoonstelling

Tot en met 26 april 2015 is in Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling over Michiel de Ruyter te zien, met bijbehorende lezingen, rondleidingen en concerten.

Meer info via www.scheepvaartmuseum.nl.