Inzet drones getest voor snellere brandweeractie

Nieuws
Fotograaf: MichielTon.com
Fotograaf: MichielTon.com

Kunnen drones helpen bij het in kaart brengen van een noodsituatie?

Onverwachte situaties en obstakels op de weg zijn het laatste wat de brandweer wil zien als ze uitrukken om snel bij een brand te zijn. Op 14 januari testte Brandweer Amsterdam-Amstelland in samenwerking met Amsterdam Drone Lab (ADL) daarom of een drone kan helpen om een gevaarlijke situatie beter en sneller in kaart te brengen. In dit geval een brand op Marineterrein Amsterdam. 

Met de test wil Brandweer Amsterdam-Amstelland onderzoeken of er bij een incident in de stad een drone vooruitgestuurd kan worden, zodat aan de hand van videobeelden sneller kan worden bepaald welke materieelinzet er nodig is. De brandweer kan live meekijken met de beelden en is zo dus ook eerder op de hoogte van eventuele obstakels of wegversperringen. Een deel van het Marineterrein is bijvoorbeeld afgesloten voor verkeer met een verzinkbare paal. Lastig als je daar pas achter komt als je ervoor staat, dus kan kennis vooraf helpen om sneller bij een noodsituatie te geraken. 

Effectievere inzet
De drone steeg op bij brandweerkazerne Nico bij de IJ-tunnel en vloog naar het Marineterrein alwaar een kleine brand woedde. Deze brand simuleerde een explosie die was ontstaan door een chemisch lek. De drone bracht de situatie in kaart en kon zo de aanstormende brandweer vooraf van informatie  voorzien. Test geslaagd en een bevestiging dat het gebruik van drones kan bijdragen aan effectievere inzet van de brandweer en materieel. 

Dronetests
Deze test was een samenwerking tussen Brandweer Amsterdam-Amstelland en Amsterdam Drone Lab. ADL doet vanaf het Marineterrein onderzoek naar de vraag of de inzet van drones kan helpen om de stad leefbaar te houden als het verkeer van mensen en goederen toeneemt. Zo was er eerder een test met een bezorgdrone. Het Marineterrein wordt vaker gebruikt voor dronetests, steeds met goedkeuring van Luchtverkeersleiding Nederland en Defensie en onder toezicht van een droneoperationsteam. Wil je weten wanneer er een drone rondvliegt? Schrijf je dan in voor Marineterrein Alert.