Insecten tellen met een slimme camera

Nieuws
IMG_0124

Met nieuwe technologie, sinds kort geïnstalleerd op Marineterrein Amsterdam, kan duidelijker worden waarom de insectenpopulatie zo sterk afneemt.

Het gaat slecht met de insecten in Nederland, op steeds meer plekken lopen de aantallen terug. Dat is slecht nieuws voor veel dieren die voor hun voeding afhankelijk zijn van de vliegende en kruipende beestjes. Wat de terugloop veroorzaakt, is nog niet duidelijk maar nieuwe technologie, sinds kort geïnstalleerd op Marineterrein Amsterdam, kan bijdragen aan het beantwoorden van die vraag.

Op het Smart Roof 2.0 staat een klein groen kastje met een geel scherm ervoor. Een simpele opstelling, maar achter de constructie gaat innovatieve techniek schuil. In het groene kastje staat een camera die elke tien seconden een foto neemt. Het gele scherm waarop de camera gericht staat – geel trekt insecten aan – dient als lokkertje voor insecten.

Tellen en onderscheiden

Elke foto wordt geanalyseerd door slimme software, die niet alleen de insecten telt, maar ze ook op soort kan onderscheiden. En kent de software een soort niet, dan wordt deze aan het geheugen toegevoegd. Zo wordt het computerprogramma middels deep learning steeds slimmer en weet het zelfs wanneer hetzelfde insect twee keer op de foto staat. Zo wordt dubbel tellen voorkomen. Dankzij een lampje kan er ook ’s nachts worden geteld.

Overal in kaart gebracht

Met de data moet uiteindelijk duidelijk worden waarom de insectenpopulatie zo sterk afneemt. Daarvoor is alleen de camera op het Marineterrein natuurlijk niet genoeg. Doordat de kosten laag zijn gehouden, kunnen de camera’s op zo’n honderd plekken in Nederland opgesteld worden. Zo kan er in zowel stedelijke als bosrijke gebieden in kaart worden gebracht hoe de insecten er per gebied voor staan, en waar dat mogelijk aan ligt.