Het gezicht van 1018

Nieuws
portret Het gezicht van 1018
portret Het gezicht van 1018

Een bijzonder fotografieproject met precies 1018 portretten van buurtbewoners, te zien in postcodegebied 1018 en dus ook op Marineterrein Amsterdam.

Twee jaar lang fotografeerde Maria Heijdendael buurtgenoten voor het interactieve fotografieproject Het gezicht van 1018. Geholpen door haar Amsterdamse buren ging ze de uitdaging aan om 1018 portretten in postcodegebied 1018 te maken. Alle portretten, elk voorzien van een kort interview, zijn van 30 september tot en met 15 oktober 2017 te zien in een tentoonstelling langs de grote straten van Amsterdam Centrum-Oost. Marineterrein Amsterdam doet uiteraard mee met enkele tientallen portretten.

In mobiele studio’s op locatie, zoals scholen, winkels, cafés en parken, bracht Heijdendael de afgelopen jaren meer dan duizend mensen op de been. Vele ontmoetingen, interviews en portretten volgden. Van postbode tot haringman, van jong tot oud, van dakloze tot directeur, iedereen ging op de foto en werd geïnterviewd. Allemaal samen vormen ze Het gezicht van 1018.

Nieuwsgierig

Fotograaf Heijdendael is nieuwsgierig naar mensen in de buurt. ‘Ik vind het jammer dat je niet meer weet wie er in je straat wonen en we elkaar op straat niet meer gedag zeggen. Daar wilde ik verandering in brengen met de portretten. Uit de reacties maak ik op dat heel veel geportretteerden hun Amsterdamse buurt nog meer zijn gaan waarderen.’

Belangeloos

Aanvankelijk wilde de fotograaf een veel kleiner fotografieproject dat maar een jaar zou duren. ‘Het is eigenlijk totaal uit de hand gelopen’, vertelt Heijdendael lachend. ‘Al die portretten en interviews kosten heel veel tijd. Uiteindelijk ben ik, en diverse mensen die me hielpen, dag en nacht met dit project bezig geweest. Maar van alle mooie portretten en verhalen krijg je ook veel energie.’ Iedereen, ook de fotograaf zelf, werkte belangeloos mee aan Het gezicht van 1018. Met crowdfunding via voordekunst kon uiteindelijk de expo worden betaald.

Kilometerslang

Het eindresultaat van Het gezicht van 1018 is een kilometerslange tentoonstelling die te voet of op de fiets te volgen is. Achter ramen van honderden huizen, winkels en kantoren zijn de portretten te zien van zaterdag 30 september tot en met zondag 15 oktober. De route volgt o.a. de Czaar Peterstraat en Funen, Wittenburgergracht, Marineterrein, Hoogte Kadijk en Entrepotdok, Weesperstraat, Roetersstraat en Sarphatistraat. De expo is niet alleen bedoeld voor mensen uit Centrum-Oost, maar voor alle Amsterdammers en liefhebbers van fotografie.