Terugblik Groenmarkt: een feest van duurzaamheid en verbinding

Nieuws
Groenmarkt_editie4_21042024
Fotografie: EyeNancy

Op 21 april kleurden Kattenburg en het Marineterrein groen! De Groenmarkt streek neer en maakte van dit deel van de Oostelijke Eilanden een heus duurzaam festivalterrein met kraampjes, muziek, lekker eten en van alles te beleven.

De sfeer zit er meteen goed in als de eerste buurtbewoners zich melden op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum voor het buurtontbijt. Terwijl de lentezon door het glazen dak naar binnen schijnt en buiten de kraampjes van de markt worden opgebouwd, maken kinderen met koffiedik kunst op schildersdoeken. Het sluit naadloos aan bij waar het bij de Groenmarkt om draait: hergebruik en duurzaamheid. Na het ontbijt zijn er workshops over traditionele manieren om voedsel houdbaar te maken en vergapen de bezoekers zich aan de tentoonstelling Food for Thought.

Ritmische klanken

Dan wordt de binnenplaats om klokslag 12 uur opgeschrikt door de ritmische klanken van Sambrasa. De drumband leidt de opening van de Groenmarkt in en gaat de buurtbewoners voor naar het Kattenburgerplein waar ze met een daverend optreden het officiële startschot van de Groenmarkt geven. 

Als de laatste drumslag heeft geklonken en stadsdeelbestuurder Micha Mos een woord van welkom heeft gesproken, verspreidt het toegestroomde publiek zich over de markt. De talloze kraampjes puilen uit met lokale, duurzame en gerecyclede producten en de lucht is gevuld met de geur van allerlei lekker en vers eten. Voor wie meer wil weten over duurzaamheid en groen zijn er op de Groenmarkt allerlei leuke workshops te volgen. 

Buurtbewoners maken de markt

Organisatoren Erna Leussink en Mirjam Sloots genieten zichtbaar van de gezelligheid op de markt, maar hopen ook dat de bezoekers meer mee naar huis nemen dan een gratis plantje. ‘‘Naast dat de Groenmarkt een feest voor de stad is, willen we er vooral meer bewustzijn rondom het belang van groen creëren,’ zegt Leussink. ‘De stad heeft te kampen met hittestress, zomers worden steeds heter. Tegelijkertijd is er een probleem met afvoer van regenwater. Zelfs een klein beetje extra groen kan al een groot verschil maken. Dat proberen we hier te laten zien.’

Sloots benadrukt het belang van de sociale component van de Groenmarkt. ‘Buurtbewoners maken de markt. Door de dingen die ze meenemen, het eten dat ze koken maar vooral door de ontmoetingen die er plaatsvinden. Het is een gezellige dag maar ook leerzaam. Samenkomen, samen leren, het versterkt het buurtgevoel. Na afloop verdwijnen de kramen weer, maar het nieuwe groen en de nieuwe verbindingen blijven.’

Stadsnatuur

Ook op het Marineterrein is de Groenmarkt inmiddels losgebarsten. De groene Voorwerf heeft zich gevuld met muziek en gezelligheid. Kinderen met beschilderde gezichtjes rennen rond en de Groenmarktkooplui doen goede zaken. Bij de drukst bezochte kraam hoeft er echter niet betaald te worden: de gratis plantjes vinden gretig aftrek en dragen op het balkon of in de tuin van hun nieuwe eigenaar bij aan meer groen en biodiversiteit in de stad. 

In een tent worden onder begeleiding van lichte muziek gedichten voorgedragen en bezoekers leren tijdens een wildpluksafari over de stadsnatuur. Er wordt koffie gedronken uit biologisch afbreekbare en fossielvrije bekers. Terwijl de kraampjes steeds leger raken blijft een diverse line-up van artiesten de Groenmarkt van een eclectische soundtrack voorzien. 

Nieuwe groen en nieuwe verbindingen

De tijd verstreek maar de zon bleef. Op tafels maakten de kopjes koffie plaats voor glaasjes Portugese natuurwijn. Op het Kattenburgerplein werd nog tot ruim in de avond gezongen en gedanst tot alle kraampjes opgeruimd waren en de Groenmarkt, geheel zonder voetafdruk achter te laten, tot een einde kwam. Maar het nieuwe groen en de nieuwe verbindingen blijven. 

Geschreven door Sjoerd Ponstein

De Groenmarkt is een samenwerking van Stichting Huis van Verbinding, het Scheepvaartmuseum en Bureau Marineterrein.