Ervaar in VR hoe het is om dementie te hebben

Nieuws
IntoDmentiaVR2-bezorgd-1

Een levensechte ervaring in virtual reality

Met Into D’mentia laat Marineterrein communitylid IJsfontein zorgprofessionals en mantelzorgers in VR ervaren hoe het is om te leven met dementie. Dankzij de nieuwste technieken ontstaat in virtual reality een levensechte ervaring, bedoeld om empathie en begrip voor de geliefde en/of patiënt op te wekken. Vandaag, op Wereld Alzheimerdag, lanceert IJsfontein een tweede VR-versie van Into D’mentia, waarin de gebruiker een vergevorderd stadium van dementie kan ervaren. 

In Nederland hebben naar schatting 290.000 mensen dementie. Met de toenemende vergrijzing zal dit aantal naar verwachting sterk groeien. Het is dus van groot belang dat zorgprofessionals en mantelzorgers goed kunnen omgaan met (de symptomen van) dementie. Het is heel moeilijk voor te stellen wat er in iemand met dementie omgaat. Met de VR-ervaring Into D’mentia kan iedereen op een laagdrempelige manier ervaren hoe het is om in een beginnend en verder gevorderd stadium van dementie te verkeren.

Levensechte ervaring
Zorgprofessionals en mantelzorgers stappen via de levensechte VR-ervaring in de verwarrende wereld van iemand met dementie. Uit een samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, wetenschappers en scenarioschrijvers is een immersief verhaal ontstaan. Dankzij volumetric video, een 3D-omgeving en professionele acteurs voelt het voor mensen die de VR-bril op hebben alsof ze in een echte wereld met echte personen zijn en nemen ze het perspectief aan van een iemand met dementie.

Zeecontainer
Into D’Mentia bestond al, maar in de vorm van een zeecontainer die was ingericht als woonkamer. In deze fysieke ruimte konden zorgprofessionals en mantelzorgers via geluid en videoprojecties ook al ervaren hoe het is om dementie te hebben. Het grote voordeel van de VR-versies ten opzichte van de container is, naast het feit dat ze nog realistischer zijn, dat ze veel beter op te schalen zijn. Het wordt dus voor zorg- en welzijnsinstellingen en opleidingen veel gemakkelijker en goedkoper om de VR-ervaring aan te bieden.

Interactie geeft intensere beleving
‘De uitdaging bij aanvang van het project was om het succes van de oorspronkelijke container te evenaren,’ zegt creatief directeur van IJsfontein Hayo Wagenaar: ‘ Voor de nieuwe VR-belevingen is gebruik gemaakt van de modernste technieken. Het resultaat is een ervaring waarin de gebruiker in heel herkenbare situaties terechtkomt. Het interactieve karakter is het grootste verschil met bestaande VR-ervaringen: je kijkt niet naar een film, maar moet zelf handelingen verrichten.’

Into D’Mentia is een samenwerking tussen IJsfontein en Stichting Into D’Mentia.