Enorme muziekdoos The Tinkle Drum feestelijk geopend

Nieuws
IMG_8404 (2)

Een kunstwerk vol beweging en geluid

Dit voorjaar werden kunstenaars uitgedaagd hun ideeën te delen voor een kunstwerk in de openbare ruimte van het Marineterrein. Bibi Bliekendaal won deze open call en vandaag was de onthulling van haar kunstwerk The Tinkle Drum: een enorme muziekdoos vol geluid en beweging.

UPDATE: Na de opening bleek dat The Tinkle Drum niet veilig genoeg is voor kinderen. Het kunstwerk is daarom tijdelijk stilgezet tot de nodige aanpassingen zijn gedaan. Tot nader order is The Tinkle Drum dus buiten gebruik.

The Tinkle Drum is een drie meter hoge houten trommel die als een gigantisch muizenrad gaat draaien als je erin loopt. Door het ronddraaien treedt een klokkenspel in werking en ontstaat er muziek. ‘The Tinkle Drum nodigt mensen uit om op speelse manier samen te komen en muziek te maken’, vertelt Bibi. ‘Het werk heeft geen extra stroom nodig: door de kracht van mensen komt de trommel in beweging en klinkt er muziek. Een zonnepaneel zorgt voor de energie die nodig is om The Tinkle Drum ’s nachts te verlichten. Het geheel is gemaakt van gerecycled materiaal, waaronder pallets die gebruikt zijn op het Marineterrein, om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden.’

Na haar uitverkiezing in juni heeft Bibi niet stilgezeten. ‘Ik heb het geluk dat Josh, mijn partner en hoofdingenieur bij het project, veel heeft geholpen bij het ontwerp. En we kregen hulp van een toegewijde groep vrijwilligers. Dat was nodig, want The Tinkle Drum is op allerlei manieren een bewegend beest. Door de focus op gerecyclede materialen is de bouw met vallen en opstaan gegaan. Dat was slechts een van de uitdagingen, we zijn bijvoorbeeld ook tot op het allerlaatste moment bezig geweest met het afstemmen en positioneren van het rad. Het was een hele klus maar ik ben enorm trots op het resultaat en dankbaar dat we The Tinkle Drum op zo’n mooie locatie mogen tonen.’

Bibi (in het midden) tijdens de presentatie van The Tinkle Drum, rechts haar partner Josh

Kom jij ook muziek maken in The Tinkle Drum? Bibi’s werk staat nog de hele maand augustus bij de Buitenbroedplaats (naast de Schietbaan en gebouw 024) op het Marineterrein. Bibi gaat hierna aan het werk om een nog grotere versie van The Tinkle Drum te maken voor het Amerikaanse festival Burning Man. Daarvoor heeft ze hulp nodig. Wil jij bijdragen aan haar project? Doneer dan hier.

De open call werd georganiseerd in het kader van Marineterrein Amsterdam Living Art Lab. De inzendingen moesten aansluiten bij het thema energy junkies, inhakend op de gelijknamige tentoonstelling in De Studio van NEMO op het Marineterrein.