Een warme afsluiter van 2022

Nieuws
PXL_20221219_135742632_4

In april 2022 kreeg het Marineterrein er in één klap bijna driehonderd nieuwe bewoners bij. Natuurlijk wilden wij graag dat deze veelal Syrische kinderen, vrouwen en mannen zich snel thuis zouden voelen bij ons en in de buurt.

De kinderen mochten nog niet naar school en het gebouw waarin ze woonden had weinig gezamenlijke ruimten voor activiteiten, ontspanning of samenzijn. Niet ideaal, zeker niet als je net een stressvolle situatie bent ontvlucht. Buurtbewoners en communityleden sloegen snel de handen ineen en vroegen zich af hoe ze hun nieuwe buren het beste een warm welkom konden geven.

Vroeg opstaan

Nederlandse les stond hoog op het verlanglijstje bij veel van de nieuwkomers. Daarom ging buurtbewoner Naomi de Rooij iedere donderdagochtend extra vroeg naar haar werk  op de Amsterdamse Hotelboot, zodat ze tijd had om ’s middags taalles te geven aan de nieuwkomers van het Marineterrein.

Spelen en leren

De kinderen hadden weinig ruimte om te kunnen spelen en leren. Cinekid organiseerde een workshop met green screens en filmprojectoren, waarmee ze zich creatief uitleefden bij het maken van video’s. Codam opende haar deuren zodat de kinderen samen films konden kijken en vanuit buurtorganisaties werden er allerlei activiteiten en sportevenementen voor hen opgetuigd

Feestmaal

De noodopvang heeft geen keuken en dus kunnen de nieuwkomers niet zelf koken. Maar wanneer je lang van huis bent, is er niks fijner dan een vertrouwd feestmaal uit eigen land of streek. Open Embassy en verschillende horeca-partners op het terrein openden hun keukens en kookten samen met de nieuwe bewoners voor communityleden, buurtbewoners en natuurlijk voor zichzelf.

Afscheid met positieve wending

Oorspronkelijk stond eind december 2022 stond het vertrek van de bewoners van de noodopvang gepland. Bij Kanteen25 organiseerden we daarom op 19 december een gezellige bijeenkomst om samen met de community en bewoners de feestdagen in te luiden en op een fijne manier afscheid van elkaar te nemen.

Het vertrek is ondertussen verschoven naar eind maart 2023. Zo werd een warm afscheid een warme afsluiter van 2022.

Als klap op de vuurpijl stonden er in Kanteen25 voor alle kinderen, vrouwen en mannen 250 feestelijke pakketten klaar. Door gulle giften uit de community, de buurt en een fantastische actie van restaurant Scheepskameel met hun wereldberoemde Madeleines kreeg iedereen een goed gevuld pakket vol leuke én nuttige cadeautjes.

Bedankt!

Dank je wel sponsors, helpers, meewerkers en steuners! De reacties vanuit de bewoners waren hartverwarmend en het beste bewijs dat al jullie inzet en donaties op de goede plek terecht zijn gekomen.

Fijne dagen allemaal!