De toekomst van het verleden

Nieuws
MAT-1024_17_Roos-Lamers

Honderd jaar tijdreizen met een simpele muisklik? The future is now. Roos Lamers – stagiaire van de Reinwardt Academie – ontrafelt de rijke erfenis van het Marineterrein Amsterdam en maakt haar toegankelijk.

Honderd jaar tijdreizen met een simpele muisklik? The future is now. Roos Lamers – stagiaire van de Reinwardt Academie – ontrafelt de rijke erfenis van het Marineterrein Amsterdam en maakt haar toegankelijk.

De Reinwardt Academie is altijd bezig om interessante informatie uit het verleden in te zetten voor een betekenisvolle toekomst. Stagiair Roos: “Het Marineterrein heeft een fantastische historie, ik wil helpen om dat op een spannende manier zichtbaar te maken.”

Timeline

Roos werkt aan een digitale tijdlijn voor op de website van het Marineterrein. Dit wordt een interactief verhaal waarin cruciale gebeurtenissen worden toegelicht, uitgediept en in verband gebracht met de activiteiten die nu op het terrein plaatsvinden. Historisch gezien moeten de verhalen correct zijn, dat vergt veel uitzoekwerk. Vervolgens moeten ze begrijpelijk en aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Best wel een klus dus. Bijvoorbeeld de uitvinding van de sextant: dit navigatie-instrument gaf zeevaarders de vrijheid te navigeren zonder visuele bakens. De navigatiekennis van toen staat ook aan de wieg van de zelfrijdende auto’s van nu.

Publieksonderzoek

Het is belangrijk om te weten wat mensen interessant of belangrijk vinden, want dan weet je hoe je ze kunt bereiken. Daarom hoort  een publieksonderzoek bij een tweedejaarsstage van de Reinwardt Academie. Het Marineterrein Amsterdam heeft als leidende thema’s onder meer sport/beweging en duurzaamheid. Maar vindt het publiek dat wel interessant of belangrijk? En zo ja, wat ziet het dan graag gebeuren?

Roos neemt de proef op de som en zal in april 2017 een kwantitatief onderzoek doen dat inzicht zal geven in de interesses en behoeften rond deze thema’s. Hiervoor zijn de lezers die deze nieuwsbrief ontvangen de doelgroep. Als u geabonneerd bent, kunt u binnenkort een schriftelijke enquête verwachten. De eerste dertig personen die de vragenlijst invullen, ontvangen het boekje ‘Het land binnen de muren’, waarin een aantal verhalen staan over de gebeurtenissen binnen de muren van het Marineterrein.

Toekomstig verleden

Roos: “Deze stageplek is voor mij echt een bron van inspiratie. Het is geweldig om te zien dat de geschiedenis gebruikt wordt om de toekomst van het terrein vorm te geven. Uitvindingen, kunst, unieke prestaties en bijzondere personen zal je terugzien in de ontwikkeling van het Marineterrein. Het is leuk om daar deel van te zijn!”