De Slimme Regenton

Nieuws
IMG_9974

Een antwoord op stedelijke waterproblematiek. Voldoende water bij droogte, geen overvol riool en een besparing van drinkwater.

Het klimaat verandert. Zomers worden droger en regenbuien heftiger en langduriger. In de stad levert dit problemen op voor het bewateren van planten bij droogte en overstort in de riolering bij hoosbuien. Het is een vraagstuk van watermanagement en de Slimme Regenton kan bijdragen aan de oplossing.

Het is een bekend probleem: steeds meer mensen hebben liever bestrating in de tuin dan gras en planten. Praktisch, zeker. Maar door al die tegels kan regenwater bij hoosbuien nergens de grond in. Het resultaat: de riolering kan al het water niet aan en de straten lopen onder.

Verbonden met internet

Op Marineterrein Amsterdam staat nu de Slimme Regenton. Slim omdat hij verbonden is met internet en op afstand bestuurd kan worden. Bij een naderende hoosbui kan van tevoren het kraantje aan de onderkant worden opengezet, zodat het water wegloopt en er meer ruimte is om het komende regenwater op te vangen. Een netwerk van Slimme Regentonnen kan de riolering daarmee enorm ontzien.

Drinkwater besparen

Het opgevangen water kan vervolgens gebruikt worden voor de bewatering van tuinen en planten. Denk bijvoorbeeld aan een Slimme Regenton in de binnentuin van een gebouwencomplex, of in parken en volkstuinen. Bij droogte hoeft dan geen drinkwater gebruikt te worden, maar kunnen de reserves van de Slimme Regenton worden aangeboord.

Waardevol

De Slimme Regenton op het Marineterrein is een eyecatcher, ontworpen door Studio Bas Sala. Om te benadrukken hoe waardevol hemelwater is, heeft deze regenton de vorm van een diamant gekregen.  Natuurlijk zijn er ook andere ontwerpen mogelijk en kan een Slimme Regenton zelfs onder de grond worden geplaatst. De plaatsing bij gebouw 027 is geen toeval: de testvelden van Marineterrein Amsterdam Living Lab die zich daar bevinden kunnen de hele zomer met regenwater uit de Slimme Regenton worden bewaterd.

Meer info: slimmeregenton.nl