ClimateLaunchpad stimuleert innovatieve start-ups

Nieuws
AMS-Institute

Een goed idee bedenken is één ding, het idee uitwerken en toepassen is iets heel anders.

Een goed idee bedenken is één ding, het idee uitwerken en toepassen is iets heel anders. EIT-Climate-KIC ondersteunt cleantech start-ups om hun dromen te verwezenlijken en daagt hen met de ClimateLaunchpad uit de strijd met elkaar aan te gaan. Het Nederlandse traject en de nationale finales werden georganiseerd door AMS Institute. Daarvan zijn de winnaars nu bekend.

Waar het vorig jaar in het kantoor van AMS Institute nog een drukte van belang was met jonge creatievelingen die hun ideeën kwamen presenteren, tonen de start-ups hun toekomstvisies door COVID-19 nu online. Dat wil echter niet zeggen dat er minder enthousiasme was: de hele zomer hebben acht teams keihard gewerkt aan hun duurzame oplossingen voor stedelijke vraagstukken.

Wedstrijd
Het is allemaal onderdeel van de ClimateLaunchpad. Met deze wedstrijd krijgen jonge ondernemers met start-upideeën voor een leefbare, duurzame stad de mogelijkheid om in een traject van tien weken hun start-upidee uit te werken. Vervolgens presenteren ze tijdens de nationale finales het start-upidee aan een jury en groot publiek. En, niet onbelangrijk, ze krijgen tijdens het traject professionele begeleiding om hun idee naar een hoger plan te tillen. Een idee dat anders misschien nooit tot wasdom was gekomen.

Regionale finales
Onlangs pitchten acht teams hun ideeën aan een jury van experts. Op het spel stonden drie plaatsen bij de Europese regionale finales van ClimateLaunchpad, een plek bij de AMS Start-up Booster en een kans op een gratis testplek bij Marineterrein Amsterdam Living Lab. Onder de ideeën waren initiatieven zoals een systeem voor golfbrekers dat kusterosie voorkomt en dat tegelijkertijd het ecosysteem van de zee regenereert, een apparaat dat met high frequency vibrations elektriciteit kan opwekken en een innovatief idee om elektrische fietsen toegankelijker én duurzamer te maken. Benieuwd naar de winnaars? Daarover lees je alles op de site van AMS Institute.