Campus Amsterdam ontmoet het Marineterrein
NieuwsDe regio Amsterdam zit barstensvol innovatiehubs en -labs, maar hoe breng je die kennis bij elkaar?
De regio Amsterdam zit barstensvol innovatiehubs en -labs, maar hoe breng je die kennis bij elkaar?
De regio Amsterdam kent een enorme diversiteit aan innovatiehubs en -labs, maar maar hoe breng je al die kennis samen? Vanuit samenwerking kunnen namelijk mooie dingen ontstaan. Campus Amsterdam biedt de oplossing.
Op 26 september vond de eerste publieke meet-up van Campus Amsterdam plaats op het Marineterrein, een van de dertig innovatiehubs die zich inmiddels verbonden hebben aan het Campus Amsterdam-netwerk. Doel van de meet-up was om nieuwe leden kennis te laten maken met Campus Amsterdam, maar vooral ook om nuttige ideeën op te halen. Het Marineterrein is een plek voor bedenken, testen én toepassen. De vraag is nu welke relevante projecten ter verbetering van de leefbaarheid in de stad op het gebied van water, leren, gezondheid en verkeer we hier, samen met leden van Campus Amsterdam, kunnen gaan uitproberen.
Op het Marineterrein wordt al veel gedaan om mensen gezonder en weerbaarder te maken door beweging te stimuleren, bijvoorbeeld met de fitnesstuin. Maar weerbaar worden heeft ook met mentale gezondheid te maken. Dat is iets waar de rustige omgeving van het Marineterrein ook heel goed aan kan bijdragen. Een van de ideeën was dan ook om hier meer mogelijkheden voor te scheppen, in de vorm van mindfullness, (langzame) wandelingen of bijeenkomsten over filosofische bespiegelingen en zingeving. Een goed voorbeeld van een dergelijk project is de Soundwalk, waarvoor onlangs een voorstel is ingediend door de Knowledge Mile in Amsterdam-Oost.
Greenport Aalsmeer, een van de members van Campus Amsterdam, ontwikkelt allerlei oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie. Een aantal van die projecten, bijvoorbeeld op het gebied van stadsecologie en akoestiek, zijn met name bedoeld voor een stedelijke omgeving. Greenport Aalsmeer wil deze daarom graag uit gaan testen op het Marineterrein.
Voor veel kennisinstellingen en universiteiten zijn innovatievraagstukken corebusiness en daarom heeft een groot aantal van hen zich verbonden aan Campus Amsterdam. Een idee dat naar boven kwam was om op het Marineterrein een studentenbureau op te richten waar studenten van allerlei disciplines terechtkunnen, bijvoorbeeld voor onderzoek naar mobiliteit over water dat op het Marineterrein plaatsvindt. Naast onderzoek kunnen studenten ook programma’s gaan ontwikkelen. Te denken valt aan het organiseren van workshops voor jongeren of ouderen uit de buurt.
Campus Amsterdam is ontstaan tijdens de eerste editie van het festival WeMakeThe.City. Op dit moment vertegenwoordigt Campus Amsterdam ruim dertig innovatieve locaties uit de regio en zijn honderd personen verbonden aan het open netwerk. Het is de bedoeling dat het netwerk elke maand groeit via het zwaan-kleef-aanprincipe. Interesse? Meld je aan via campus.amsterdam.
Wil je de Campus Amsterdam-nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.
Wil je je netwerk versterken en nieuwe mensen leren kennen? Kom naar de volgende Campus Amsterdam meet-up bij Greenport Aalsmeer.