Burgemeester Halsema opent AHK Culture Club op Marineterrein Amsterdam

Nieuws
034A0233333

De nieuwe hotspot van de AHK op het Marineterrein werd op 25 juni feestelijk geopend.

Op 25 juni opende burgemeester Halsema de nieuwste locatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op Marineterrein Amsterdam: de AHK Culture Club.

‘We hebben er lang naartoe gewerkt en vanavond is het eindelijk zover’, zegt medeoprichter van de Culture Club Matthijs ten Berge. Hij kijkt nog eens rond in de ruimte die negen maanden geleden nog een kale loods was. ‘Het was helemaal leeg, op een bureautje in de hoek na. Wat heb ik daar veel tijd doorgebracht zeg’, lacht hij. 

Hotspot AHK
Het contrast met de lege ruimte van weleer had niet groter kunnen zijn. Inmiddels is de Culture Club een podium, een tribune en een hele nieuwe verdieping met werkplekken rijker, alles naar ontwerp van Marineterrein-communitylid La Bolleur. De multifunctionele inrichting ondersteunt de missie van de Culture Club: het moet dé hotspot voor studenten, alumni en docenten van de AHK worden om samen te komen, interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en ideeën uit te wisselen.

Matthijs neemt het woord tijdens de opening van de Culture Club. Foto: Ruud Vonk

Art & Society voor alumni
‘En dat gebeurt eigenlijk al’, zegt Matthijs. ‘Sinds zes maanden loopt hier het Art & Society-programma, waarbij alumni van alle academies van de AHK de kans krijgen na hun studie verder te werken aan kunstprojecten. Ze kunnen zo de eerste stap zetten in hun naschoolse leven en carrière, leren van de verscheidenheid aan invalshoeken die de medealumni met zich meebrengen en kunstvormen laten versmelten.’ 

Maatschappelijk betrokken en interdisciplinair 
Voorafgaand aan de officiële opening tonen de alumni de projecten waar ze de afgelopen maanden in de Culture Club aan gewerkt hebben. De genodigden worden getrakteerd op een veelzijdige presentatie met muziek, dans, architectuur, technologie en nog veel meer. De gemene deler in het werk is iets dat de Culture Club graag wil uitdragen: maatschappelijke betrokkenheid en een interdisciplinaire werkwijze.

De alumni van het Art & Society programma. Foto: Ruud Vonk

Verbinding met Marineterrein-thema’s
‘Dit is het nieuwe kloppende hart van de AHK op het Marineterrein’, zegt voorzitter van het college van bestuur van de AHK Bert Verveld. ‘Op deze plek kunnen mooie samenwerkingen ontstaan. De thema’s leren, werken en wonen spelen een grote rol op het Marineterrein en daar voelt de AHK zich ook mee verbonden. We willen vanaf hier de verbinding met de stad aangaan en de makers en kunstenaars van de AHK spelen daar een grote rol in.’

Kunst versterkt stad
‘Het is een eer om de opening van de Culture Club te verrichten’, zegt burgemeester Halsema vlak voor het officiële moment. ‘Ik hoop dat dit een plek wordt waar de kunstgemeenschap tot bloei kan komen, want de stad heeft kunst hard nodig. Het biedt troost in moeilijke tijden en geeft adem. Een plek als deze is een klein laboratorium waar jonge kunstenaars zich kunnen ontwikkelen. Dat past goed in de context van het Marineterrein, een speelse en gevarieerde omgeving.’ De muziek barst los als Halsema de hoofdingang onthult en de genodigden stromen binnen. De Culture Club is officieel geopend.

Meer weten over de Culture Club? Lees hier een eerder interview met Matthijs ten Berge.

Tekst: Sjoerd Ponstein
Omslagfoto: Ruud Vonk