Binnenkort zelfrijdend vervoer op Marineterrein Amsterdam?

Nieuws
busje-mensen-2

Gisteren is in gebouw 001 (de Commandantswoning) het startschot gegeven voor een test met een zelfrijdend busje. Olli, zoals het voertuig heet, gaat mogelijk in 2020 op en rond het Marineterrein rijden.

Olli is een zelfrijdend, volledig elektrisch busje van het Amerikaanse Local Motors dat per rit acht reizigers kan vervoeren. Met behulp van een slimme sensor op het dak scant Olli continu zijn omgeving. Daarmee registreert het veranderende verkeerssituaties, kan daar vervolgens op reageren en ervan leren. 

Veilig in de stad?
Doel van de test is om te onderzoeken of een autonoom voertuig werkt in de stad: wat zijn de effecten op de verkeersveiligheid, hoe reageert Olli op andere weggebruikers en in welke mate kan Olli concurreren met bestaande vervoersmiddelen?

Fijn voor bewoners?  
Daarnaast onderzoeken we welke invloed zelfrijdend vervoer heeft op bewoners. Durven mensen het al aan om in een zelfrijdend busje te stappen? Kunnen bepaalde bevolkingsgroepen (mensen met een beperking, ouderen, kinderen) er extra baat bij hebben?

Route
Olli gaat rijden tussen de bushalte bij de hoofdingang van het Marineterrein op de Kattenburgerstraat en de tramhalte bij het Bimhuis op de Piet Heinkade. Op de route zijn twee haltes op het Marineterrein.

Vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen bij de poort van het Marineterrein.

Partners
De test met Olli is een samenwerking van AMS Institute, GVB, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en Bureau Marineterrein AmsterdamVertegenwoordigers van deze partijen tekenden gisteren een contract, waarmee de eerste stap is gezet in het testen van Olli op en rond het Marineterrein.

Meer info over de test met Olli? Klik hier.

Directeur van Local Motors Vikrant Aggarwal (links) en Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam Ger Baron ondertekenen het contract.