AHK, AMS Institute en Codam bundelen krachten

Nieuws
kenniscoalitie

Op het Marineterrein zijn meer dan vijftig organisaties gevestigd die zich bezighouden met de stedelijke uitdagingen van nu en later. Drie daarvan, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) en Codam Coding College, gaan een bijzondere samenwerking aan.

Kenniscoalitie

Op 12 juli 2023 ondertekenden deze drie instellingen een intentieovereenkomst en lanceerden de onderwijs- en kenniscoalitie ‘Art, Tech & Science’. Deze open coalitie gaat graag de samenwerking aan met andere onderwijs- en leerorganisaties op het Marineterrein die zich bezighouden met duurzame en sociale innovatie.

AHK, AMS Institute en Codam delen faciliteiten, organiseren gezamenlijke studentenevenementen en -initiatieven, en houden hackathons.

Leren en experimenteren

Het Marineterrein ligt midden in de stad. Voor AHK, AMS Institute en Codam is dit de ideale plek om ideeën in de praktijk te brengen. Oplossingen worden hier direct getest voordat ze in de rest van de stad of wereld worden uitgerold.

Elke organisatie brengt een eigen kijk op leren mee, geworteld in kunst, technologie en wetenschap. De vaardigheden die hun studenten leren zijn gericht op innovatie en de lokale leefomgeving en cruciaal voor de stad van de toekomst. 

Zo experimenteren ze bijvoorbeeld met oplossingen voor toenemende hitte en regenval. Er wordt onderzocht hoe lessen in theater, muziek en kunst in de klas bijdragen aan gelijke kansen, sociale rechtvaardigheid en leefbare buurten. Ook wordt bekeken hoe gratis, hoogwaardig onderwijs in digitalisering de impact van deze oplossingen nog groter kan maken.

De leden van de coalitie vinden het essentieel dat studenten innovatieve vaardigheden opdoen en focussen op de lokale omgeving. Zo ontstaat er een stad die klaar is voor de toekomst.