BeemFlights-Marineterrein2023-09

Living Lab

Werken aan oplossingen voor stedelijke uitdagingen in het hart van de stad

Op het Marineterrein kunnen innovatieve ideeën en technologieën worden getest om de stad gezond en leefbaar te houden. Dat is hard nodig om uitdagingen, zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de leefbaarheid van een steeds vollere stad, het hoofd te bieden.

Om tot innovatieve oplossingen te komen is er behoefte aan een fysieke locatie, gedeelde kennis en samenwerking. Het Living Lab op het Marineterrein is een van de weinige gebieden in de stad waar makkelijk  in de buitenruimte geëxperimenteerd kan worden. Daarnaast is er op het Marineterrein een unieke en actieve community van overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Hierdoor kunnen ondernemers, wetenschappers, creatieven, makers, studenten en beleidsmakers elkaar snel vinden en samenwerken.

Testen voor de stad, in de stad

Op het terrein is er veel ruimte om nieuwe ideeën en technologieën te testen. Denk daarbij aan internet of things (IoT)-toepassingen, duurzame energieoplossingen of nieuwe manieren van vervoer. Ook experimenteren met en testen van drukteregulering en gedragsbeïnvloeding door bijvoorbeeld het anders inzetten van de publieke ruimte is hier mogelijk.

Door de ligging worden bewoners, bezoekers en professionals op het terrein al in een vroeg stadium betrokken bij deze experimenten. Dit zorgt voor draagvlak en draagt bij aan het effectief ontwikkelen van sociale, realistische en schaalbare oplossingen.

Privébeheer

Het Marineterrein ligt in de binnenstad van Amsterdam. Het is publiek toegankelijk, maar het wordt beheerd door een onafhankelijk projectbureau. Zo kunnen er experimenten plaatsvinden en oplossingen getest en toegepast worden onder realistische omstandigheden en met minder beperkingen.

Testomgeving

Op het Marineterrein kun je testen op land en in het water. Er zijn kademuren, een binnenwater, gebouwen en testdaken. Experimenteren kan tijdens grote drukte, diep in de nacht en in ieder seizoen. 

Bezoek-wethouder-Everhardt

Voorzieningen

Er is een lokale data-processing infrastructuur en een hijskraan waarmee boten en drijvende objecten te water kunnen worden gelaten. Er is een beheerteam dat helpt met facilitaire zaken.

Belangrijke partners in het Living Lab

Bureau Marineterrein
AMS Institute 
Dienst Stedelijke Innovatie en R&D, gemeente Amsterdam
Amsterdam Smart City

Wil je ook iets testen op het Marineterrein?

Op het Marineterrein worden innovatieve oplossingen voor stedelijke uitdagingen bedacht, getest en toegepast. Heb jij een plek in de stad nodig om een idee of product te testen? Meld dan je experiment aan.

Husky_liggend_2
Meld je experiment aan