Robots op je stoep

Experimenten
RV_2021_Husky_Marineterrein_Amsterdam_Living_Lab_MALL_cAMS_Institute_6.JPG.750x376_q85_crop-yes_version-1
027w

Husky: Wat denk jij als er een robot voor je deur staat met een doos luiers en een kratje bier?

De technologie die robots boodschappen laat bezorgen bestaat allang, maar over de sociale kant is nog weinig bekend. Want hoe gaan wij reageren als robots autonoom door onze straten wandelen? Hoe zorgen we dat ontmoetingen tussen voetgangers en robots goed verlopen? Voor robots veilig en autonoom over straat kunnen, moeten we weten welke factoren van invloed zijn op de reactie van mensen op robots.

Dit experiment onderzoekt dit sociale aspect. Menselijke reacties zijn in kaart gebracht: Gaan mensen aan de kant? Blijven ze juist staan? Wat is hun gezichtsuitdrukking? Schrikken ze of zijn ze geïrriteerd?

Robot Husky ging de straat op en was vooral geïnteresseerd in uitzonderlijke reacties.

IMG_7481-2-scaled-750x500

Husky

Husky is een ‘streetwise’ robotkarretje dat natuurlijke instincten en gedragingen van mensen leert begrijpen en gaat nabootsen. Het karretje moet bijvoorbeeld weten dat het een ouder persoon die de straat wil oversteken, voor moet laten gaan.

Husky is zo ontworpen dat het op eigen kracht de juiste beslissingen neemt en zich aanpast aan zijn omgeving.

Aan de kant! Of niet?

Tussen de zonnebadende bezoekers op Marineterrein Amsterdam werd Husky ‘uitgelaten’ door twee onderzoekers. Het robotkarretje ging de confrontatie aan met bezoekers en voetgangers, waarbij hun reactie goed in de gaten werd gehouden. De meeste mensen gaan gewoon aan de kant als Husky eraan komt. Andere zijn nieuwsgieriger en testen het robotje, bijvoorbeeld door er voor te gaan staan, het te onderzoeken of af te leiden. 

Studenten Tim de Klerk en Kirsten Clé van het onderzoeksteam zijn gefascineerd door de nieuwsgierigheid van veel mensen. Ze willen de technologie echt begrijpen en uitproberen. ‘Dat is spannend en verhelderend voor ons onderzoek’, legt Kirsten uit. ‘Het zijn dan ook deze reacties waarop we letten. Want wat als iemand moeilijk ter been is of afgeleid door zijn telefoon? Hoe reageren grotere groepen? In zulke situaties verwachten we  de meeste problemen, dus is het belangrijk dit in kaart te brengen. Zo kunnen we robotgedrag ontwerpen dat is afgestemd op álle stadsbewoners.’

In de praktijk

Het experiment is het beginpunt voor bedrijven en beleidsmakers die nadenken over het gebruik van robots in de openbare ruimte. Zo krijgen robots een uitgebalanceerde plek in de maatschappij, die sociale en maatschappelijke behoeften en kansen bedient en hun technologische mogelijkheden benut.

Robots zoals Husky kunnen heel goed pakketten bezorgen, de stad schoonhouden, informatie en aanwijzingen geven en vies werk doen. Maar niet voordat we alle risico’s kennen en begrijpen. Dit experiment vormt daarin een belangrijke stap.

Meer over Husky