Open Call: Dobbernatuur
Jouw stukje drijvende natuur in hartje Amsterdam! Heb jij een supergoed én supergroen idee voor drijvende natuur in de binnenhaven van het Marineterrein? Let dan goed op!
Dobbernatuur is een project voor drijvende natuur in de Binnenhaven, die moet zorgen voor een betere waterkwaliteit, een natuurlijke overgang tussen water en park, en het ontmoedigen van duiken vanaf de kade.
Tot half juni konden geïnteresseerden hun ideeën insturen via een open call. Dat leverde maar liefst 15 creatieve en uiteenlopende inzendingen op. Projectleider Boj van den Berg heeft in overleg met een team Groen & Gezond en de afdeling Innovatie van de gemeente Amsterdam de eerste selectie pioniers gemaakt. Daarbij is zowel gelet op de haalbaarheid en betaalbaarheid van de projecten, als op het gebruik van verschillende biobased drijfstructuren, zoals riet, kurk, wilg en bamboe.
De geselecteerde projecten variëren van kunst tot ‘guerrilla gardening’ en experimenten met hergebruikte materialen.
De pioniers zullen hun dobbernatuur installeren rondom de meerpalen tegenover Pension Homeland. Op de kade wordt een uitkijkpunt gemaakt om alles goed te kunnen bekijken. De eerste projecten zullen half augustus tot half september gerealiseerd worden.
Eind september komen alle pioniers bij elkaar om kennis te maken en hun plannen te bespreken met het projectteam. Na een uitgebreid selectieproces zijn uit de inzendingen een vijftal initiatieven geselecteerd. In de komende periode zullen er nog een aantal bij komen.
De drijvende elementen van DobberWeelde, met allerlei soorten planten die meedeinen op het water in een bedje van kurk, zien er ontspannen uit maar hebben een belangrijke functie. Deze drijfelementen veranderen het water waarin ze drijven in een groene oase, beschermen kades en kusten tegen erosie en creëren een wellness voor vogels, insecten en andere dieren. Ze zijn volledig natuurlijk! De geëxpandeerde kurk zorgt ervoor dat de planten blijven drijven, geschikt voor elk waterniveau. Eerder heeft DobberWeelde deze dobbers te water gelaten in Alphen aan den Rijn. De nieuwe drijvers voor de Binnenhaven zijn gelijksoortig, maar twee zijn er gemaakt van in Nederland gewonnen kurk en gemonteerd met volledig plantaardige binders en lijm.
Willoasis is ontworpen als een drijvend wilgenoase en een gezond ecosysteem. Dit project zal bestaan uit meerdere vlotten gemaakt van hergebruikt grenenhout, dat eerder werd gebruikt als kademuren. Daarnaast zullen wilgentakken uit snoeiafval worden gebruikt, waardoor Willoasis volledig circulair is. Naast de drijvende structuur boven water, biedt Willoasis ook een onderwaterexperiment. Deze onderwatertuin is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren en een veilige habitat te bieden voor vissen, schelpdieren en onderwaterplanten.
De oeverzwaluw heeft het moeilijk om veilige nestplaatsen te vinden in stedelijke gebieden. HelKantPlant wil daarom een experiment uitvoeren met een drijvende oeverzwaluwwand. Ze willen een eiland van kurk en hout bouwen met daarop nestkasten voor de oeverzwaluw, beschermd door een golfbreker tegen spatwater. Aan de zijkanten komen nestkasten met verschillende maten invliegopeningen, om te onderzoeken welke vogels zich hier thuis voelen. Als finishing touch krijgt de vogelwoonboot een groen dak, waardoor het een moderne, duurzame miniatuurwoonboot wordt.
HelKantPlant gaat een drijvend ‘kussen’ ontwikkelen, gevuld met diverse water- en oeverplanten. Bij de productie van hun biobased drijvende eilanden blijven restanten van kurk over, die ze nu gaan gebruiken voor dit project. Het drijvende eiland wordt gemaakt van een kussensloop van maïsdoek gevuld met kurk en vijveraarde, waarin de planten kunnen wortelen. Zo kunnen de planten uiteindelijk zelfstandig drijven en mogelijk verder groeien.
Otterdam is een kunstwerk van Theun Karelse dat de terugkeer van de otter in Amsterdam viert, nadat het dier sinds 1963 door vervuild water en verkeersdrukte verdwenen was. In ons stadsgroen houden we steeds meer rekening met vogels, insecten en amfibieën, maar hoe zouden parken en tuinen eruitzien als we ook de otter meenemen? Otterdam is een ontwerp voor “drijvende volkstuinen” die de stad leefbaarder maken voor otters, mensen en natuur. In Otterdam-Centrum experimenteren we met zeldzame moeras- en zilte waterplanten. Rondom het kunstwerk zijn tentoonstellingen en workshops georganiseerd voor publieksparticipatie.
Jouw stukje drijvende natuur in hartje Amsterdam! Heb jij een supergoed én supergroen idee voor drijvende natuur in de binnenhaven van het Marineterrein? Let dan goed op!
Na de open call voor het project Dobbernatuur zijn er een groot aantal interessante en creatieve inzendingen binnengekomen. Inmiddels is een eerste selectie gemaakt. Vijf pioniers mogen hun drijvende natuur binnenkort te water laten in de binnenhaven.
De BACTcontrol-sensor hoefde slechts een keer alarm te slaan
Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico. Voor je het water in gaat om een baantje te trekken, is het dus goed om te weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit.
Tijdens Wereldwaterdag organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methoden voor het meten van waterkwaliteit; belangrijk voor alle steden met open water.
Tijdens Wereldwaterdag, 22 maart, organiseert Bureau Marineterrein een meet-up over slimmere methodes voor het meten van waterkwaliteit. Belangrijk voor alle steden met open water. Meld je nu aan!
Altijd kunnen zien hoe het staat met de waterkwaliteit bij Marineterrein Amsterdam
Niet schrikken als je een groot geel Lego-hoofd in de haven van Marineterrein Amsterdam ziet dobberen. Het is een boei die de waterkwaliteit meet.
Op 13 juni ontdekten duikers de onderwaternatuur van de Binnenhaven.
De nieuwe boardwalk ontsluit de binnenhaven voor wandelaars en zwemmers. Tegelijkertijd is er een plek ontstaan waar we kunnen onderzoeken en testen.
Wil jij je onderdompelen in drijvende natuur? Ga dan mee op een unieke snorkelexcursie.
Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico; het water is niet altijd even schoon en er is geen toezicht. Wel vindt uitgebreid onderzoek plaats naar de waterkwaliteit.
Op zondag 9 september springen 3000 zwemmers het water in voor Amsterdam City Swim. Maar hoe schoon is het water eigenlijk? Op het Marineterrein testen we nieuwe meettechnieken uit om de waterkwaliteit te verbeteren.
Deze zomer beschilderden buurtbewoners en onze nieuwe buren van de noodopvang tijdens de Buurtcamping op het Marineterrein vogelhuisjes. Nu hangen de kleurrijke creaties en is gebleken dat er meer in deze vogelhuisjes schuilt dan enkel een nestje.
Kom groen doen tijdens de eerste Groenweek op de Oostelijke Eilanden!
Van 17 tot 23 april staan de Oostelijke Eilanden in het teken van de Groenweek. Buurtbewoners, kunstenaars en ondernemers organiseren een week waarin groen centraal staat.
Slimme daken, flexibele sportfaciliteiten en betere waterkwaliteit; belangrijke onderwerpen voor het Marineterrein en de stad. Denk je mee?
Een bomvol programma van 17 tot en met 23 juni met talloze initiatieven die de stad verbeteren. Op het Marineterrein onder meer de Amsterdam City Challenge, een nieuwe visie op de mode-industrie en een designsprint voor een betere verbinding met de buurt.